Ražné jablkové muffiny

Suroviny

( 1 hrnček = 250 ml )

  • celozrnná ražná múka –- 1 hrnček
  • polohrubá múka – 1 hrnček
  • bezfosfátový kypriaci prášok –- 1 ks
  • sóda bikarbóna –- 1 kl
  • kakao –- 1 pl
  • citrónová kôra –- 1 kl
  • pomarančová kôra – 1 kl
  • vajcia –- 2 ks
  • soľ
  • vanilkový cukor –- 1 ks
  • vanilínový cukor –- 1 ks
  • trstinový cukor – 2 pl
  • acidofilné mlieko / kefír – 1 hrnček
  • jablka (stredne veľké) – 5 ks

Postup

  1. V mise premiešame všetky suché suroviny, teda: múky, kypriaci prášok, sódu, preosiate kakao a citrónovú kôru.
  2. Oddelíme si vaječné bielka a so štipkou soli z nich vyšľaháme tuhý sneh.
  3. V ďalšej mise pridáme ku vaječným žĺtkom vanilkový aj vanilínový cukor a šľaháme pokiaľ vajcia nezískajú svetlejší odtieň.
  4. Ku vyšľahaným vaječným žĺtkom pridáme kefír aj všetok zvyšný cukor a ešte chvíľu šľaháme.
  5. Do tekutej zmesi prisypeme zmiešané suché suroviny a môžeme ďalej šľahať alebo už len miešať.
  6. Ďalej pridáme ošúpané a na hrubo nastrúhané jablká. Miešame už len vareškou.
  7. Na záver pridáme a zľahka zamiešame sneh z vaječných bielkov.
  8. Do formy na muffiny môžeme poukladať najskôr papierové košíčky a až tie plníme pripravenou zmesou tesne pod okraj košíčku.
  9. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 25 minút.

Ražné jablkové muffiny - 01

Ražné jablkové muffiny, obr. 1 (autor: zwieratko, 2024)


Ražné jablkové muffiny - 02

Ražné jablkové muffiny, obr. 2 (autor: zwieratko, 2024)


Ražné jablkové muffiny - 03

Ražné jablkové muffiny, obr. 3 (autor: zwieratko, 2024)