Ražné jablkové muffiny
Suroviny
( 1 hrnček = 250 ml )
- celozrnná ražná múka –- 1 hrnček
- polohrubá múka – 1 hrnček
- bezfosfátový kypriaci prášok –- 1 ks
- sóda bikarbóna –- 1 kl
- kakao –- 1 pl
- citrónová kôra –- 1 kl
- pomarančová kôra – 1 kl
- vajcia –- 2 ks
- soľ
- vanilkový cukor –- 1 ks
- vanilínový cukor –- 1 ks
- trstinový cukor – 2 pl
- acidofilné mlieko / kefír – 1 hrnček
- jablka (stredne veľké) – 5 ks
Postup
- V mise premiešame všetky suché suroviny, teda: múky, kypriaci prášok, sódu, preosiate kakao a citrónovú kôru.
- Oddelíme si vaječné bielka a so štipkou soli z nich vyšľaháme tuhý sneh.
- V ďalšej mise pridáme ku vaječným žĺtkom vanilkový aj vanilínový cukor a šľaháme pokiaľ vajcia nezískajú svetlejší odtieň.
- Ku vyšľahaným vaječným žĺtkom pridáme kefír aj všetok zvyšný cukor a ešte chvíľu šľaháme.
- Do tekutej zmesi prisypeme zmiešané suché suroviny a môžeme ďalej šľahať alebo už len miešať.
- Ďalej pridáme ošúpané a na hrubo nastrúhané jablká. Miešame už len vareškou.
- Na záver pridáme a zľahka zamiešame sneh z vaječných bielkov.
- Do formy na muffiny môžeme poukladať najskôr papierové košíčky a až tie plníme pripravenou zmesou tesne pod okraj košíčku.
- Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 25 minút.