Na rozohriatej zmesi oleja a masla speníme a zľahka opražíme na drobno pokrájanú cibuľu.
Trochu osolíme a okoreníme a pridáme cesnak rozotretý zo soľou.
Pridáme drvenú rascu a ďalej pražíme.
Ďalej pridáme mletú červenú papriku, dôkladne premiešame a hneď pridáme aj čerstvé nakrájané alebo vopred namočené sušené huby podľa chuti. Niekoľko minút takto pokračujeme v pražení, občas premiešame.
Zemiaky očistíme, opláchneme a nakrájame na drobné kocky, pridáme ku opraženým hubám aj s požadovaným množstvom vody plus bobkov list a celé nové aj čierne korenie. Privedieme k varu a za občasného premiešania varíme prikryté 10 až 12 minút, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
Na zaver pridáme vopred uvarenú veľkú bielu fazuľu (alebo z konzervy) a jušku (šťava) z kyslej kapusty, prikryté necháme zovrieť a povaríme už len pár minút. Dochutíme soľou a korením.