Vínové pečivo

Základný a mimoriadne jednoduchý recept na vianočné pečivo s neutrálnou chuťou a výrazným listovaním.

Suroviny

  • hladká múka – 300 g
  • rastlinný tuk „Hera“ – 250 g
  • biele víno – 7 pl

Postup

  1. Do misy preosejeme hladkú múku.
  2. Pridáme rozkrájanú, zmäknutú Heru a rukou začneme miesiť.
  3. Po chvíľke miesenia pridáme biele víno.
  4. Po dôkladnom vymiesení preložíme cesto do fólie a odložíme do chladničky kľudne aj na noc.
  5. Na pomúčenej doske necháme cesto chvíľu oteplieť, len tak aby pri vaľkaní na okrajoch nepraskalo.
  6. Vykrajujeme z neho rôzne tvary podľa potreby. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Nechávame medzi nimi dostatok miesta, pri pečeni sa mierne zväčšia.
  7. Plech dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C, pečieme približne 15-17 minút.
  8. Keďže je toto cesto chuťovo neutrálne, môžeme koláčiky pripraviť aj na sladko, ale aj na slano. V prípade, že chceme sladkú variantu, tak po dopečení ich obaľujeme v zmesi preosiateho práškového, vanilkového a vanilínového cukru.
  9. Po dôkladnom vychladnutí ukladáme do uzatvárateľnej nádoby.

Poznámky

  • z uvedeného množstva surovín vzniklo 621 g cesta postačujúceho na výrobu 67 ks koláčikov (2 plechy)
  • zo zvyšného tuku (175 g), hladkej muky (210 g), 5 polievkových lyžíc bieleho vina a jednej kávovej lyžičky soli vzniklo 435 g cesta postačujúceho na výrobu 46 ks koláčikov (1 plech) v slanom prevedení

Vínové pečivo - proces pečenia

Vínové pečivo - proces pečenia (autor: zwieratko, 2023)


Vínové pečivo - po upečení

Vínové pečivo - po upečení (autor: zwieratko, 2023)


Vínové pečivo - obalené v cukre

Vínové pečivo - obalené v cukre (autor: zwieratko, 2023)


Vínové pečivo - slaný variant

Vínové pečivo - slaný variant (autor: zwieratko, 2023)


zw

VianoceMúka

245 slov

2023-12-09 17:08 +0000

2023-12-10 20:47 +0000