Vínové pečivo
Základný a mimoriadne jednoduchý recept na vianočné pečivo s neutrálnou chuťou a výrazným listovaním.
Suroviny
- hladká múka – 300 g
- rastlinný tuk „Hera“ – 250 g
- biele víno – 7 pl
Postup
- Do misy preosejeme hladkú múku.
- Pridáme rozkrájanú, zmäknutú Heru a rukou začneme miesiť.
- Po chvíľke miesenia pridáme biele víno.
- Po dôkladnom vymiesení preložíme cesto do fólie a odložíme do chladničky kľudne aj na noc.
- Na pomúčenej doske necháme cesto chvíľu oteplieť, len tak aby pri vaľkaní na okrajoch nepraskalo.
- Vykrajujeme z neho rôzne tvary podľa potreby. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Nechávame medzi nimi dostatok miesta, pri pečeni sa mierne zväčšia.
- Plech dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C, pečieme približne 15-17 minút.
- Keďže je toto cesto chuťovo neutrálne, môžeme koláčiky pripraviť aj na sladko, ale aj na slano. V prípade, že chceme sladkú variantu, tak po dopečení ich obaľujeme v zmesi preosiateho práškového, vanilkového a vanilínového cukru.
- Po dôkladnom vychladnutí ukladáme do uzatvárateľnej nádoby.
Poznámky
- z uvedeného množstva surovín vzniklo 621 g cesta postačujúceho na výrobu 67 ks koláčikov (2 plechy)
- zo zvyšného tuku (175 g), hladkej muky (210 g), 5 polievkových lyžíc bieleho vina a jednej kávovej lyžičky soli vzniklo 435 g cesta postačujúceho na výrobu 46 ks koláčikov (1 plech) v slanom prevedení