Nepečená roláda s gaštanovým pyré
Rýchla ne pečená roláda s výraznou príchuťou lahodného gaštanového pyré a kávy.
Suroviny
- detské piškóty – 240 + 70 g
- práškový cukor – 100 g
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- maslo – 100 g
- rum – 4 pl
- silné espresso – 8 pl
- gaštanové pyré – 250 g
- maslo – 125 g
- práškový cukor – 50 g
Postup
- Detské piškóty rozmrvíme na drobné kúsky v mixéry alebo v plastovom vrecúšku pomocou valčeka na cesto.
- Rozmrvené piškóty preložíme do misy a pridáme cukor, premiešame.
- Ku zmesi piškót a cukru pridáme zmäknuté maslo (100 g) a rukou spracujeme, aby sa všetko dôkladne prepojilo.
- Pridáme podľa chuti rum aj kávu a ďalej miesime. Hmota by sa nemala lepiť na steny nádoby. Ďalším pridaním rozmrvených piškót alebo kávy vieme doladiť jej konzistenciu.
- Na pracovnú dosku si pripravíme pás potravinárskej fólie. Preložíme na ňu polovicu pripravenej hmoty a rukami kúsok roztlačíme. Na vrch môžeme položiť ďalšiu vrstvu fólie a pomocou valčeka na cesto rozvaľkáme hmotu na šírku fólie a hrúbku približne niekoľko milimetrov. Vrchnú vrstvu fólie odstránime.
- V inej miske alebo mixéry si vyšľaháme gaštanové pyré a zmäknuté maslo (125 g). Neskôr pridáme ešte preosiaty cukor a ďalej šľaháme. Vznikne hladká a nadýchaná plnka.
- Na rozváľanú piškótovú hmotu rozotrieme približne polovičku plnky z gaštanového pyré. Pomocou spodnej fólie zrolujeme roládu do tvaru tenkého valca, jemne utláčame. Vzniknutú roládu ponecháme zabalenú vo fólii a odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
Poznámky
- rum je možné nahradiť akýmkoľvek obľúbeným likérom, respektíve úplne vynechať