Bábovka z prepeličích vajec
Klasická jemná bábovka s citrónovo-vanilkovou príchuťou z netradičných prepeličích vajíčok.
Suroviny
- prepeličie vajcia – 30 ks
- kryštálový cukor – 6 pl
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- teplá voda – 6 pl
- rastlinný olej – 2 pl
- múka polohrubá – 6 pl
- prášok do pečiva – 1 ks
- citrónová kôra – 1 kl
Postup
- Do väčšej misy si pripravíme kryštálový, vanilkový aj vanilínový cukor.
- Opatrne rozklepneme prepeličie vajíčka a pokúsime sa oddeliť vaječný žĺtok, pridávame ho do misy s cukrom. Vaječné bielky dávame do inej misy.
- K zmesi cukru a prepeličích žĺtkov pridáme ešte vodu a olej a začneme zľahka šľahať až pokiaľ sa kryštálový cukor úplne nerozpustí.
- Za stáleho šľahania po častiach pridávame pripravenú zmes preosiatej múky, bezfosfátového prášku do pečiva a sušenej citrónovej kôry. Vznikne hmota podobná cestu na palacinky.
- V ďalšej miske si vyšľaháme vaječné bielky so soľou. Mal by vzniknúť vcelku tuhý sneh.
- Sneh z vaječných bielkov pridávame po častiach ku zmesi z vaječných žĺtkov a pozvoľna miešame, ale už len ručne.
- Vzniknuté piškótové cesto nalejeme do bábovkovej formy vymastenej maslom a vysypanej polohrubou múkou. Nakoniec formou ľahko buchneme o tvrdý podklad.
- Rúru predhrejeme na 150 °C, vložíme do stredu bábovkovú formu a teploty zvýšime na 200 °C. Podľa možnosti už rúru neotvárame. Pečieme aspoň 20 minút. Či už je bábovka dostatočne prepečená skúšame tradične pomocou špajle.
- Po dopečení vyklopíme bábovku na tanier, môžeme posypať preosiatym práškovým cukrom.
Poznámky
- 1 prepeličie vajce malo priemernú hmotnosť 13 g
- ak počítam, že 1 slepačie má približne 63 g (M/L), tak potom 30 prepeličích je približne 6 slepačích vajec