Marhuľový koláč s posýpkou

Koláč z kysnutého cesta s vykôstkovanými marhuľami a vanilkovou posýpkou.

Suroviny

Kvások

  • mlieko – 120 ml
  • cukor kryštálový – 1 pl
  • droždie – 1 ks

Cesto

  • hladká múka 00 – 250 g
  • cukor kryštálový – 30 g
  • cukor vanilínový – 1 ks
  • cukor vanilkový – 1 ks
  • vajíčko – 1 ks
  • acidofilné mlieko – 40 ml
  • soľ
  • marhule vykôstkované – 15 ks

Posýpka

  • hrubá múka – 100 g
  • cukor kryštálový – 100 g
  • maslo – 100 g
  • cukor vanilínový – 1 ks
  • cukor vanilkový – 1 ks

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme štipku soli a cukor. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme vajíčko, acidofilné mlieko a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút. Toto cesto nemusí byť taká tuhé a gumové ako napríklad na osie hniezda, môže byť trošičku redšie.
  3. Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme rovno na plech vystlaný naolejovaným papierom na pečenie. Rukami ho roztlačíme rovnomerne po celej ploche plechu.
  5. Na vrch cesta ukladáme vykôstkované, rozštvrtené marhule, dužinou dole. Len úplne zľahka zatlačíme do cesta. Ukladáme na husto, ovocie sa môže dotýkať.
  6. Pripravíme si posýpku. V myse si zmiešame múku, cukor aj oba vanilkové a pridáme mäkké maslo. Rukami rozmrvíme a rozložíme na vrch sliviek.
  7. Rúru predhrejeme na 200°C, vložíme plech a pečieme 18 až 20 minút.

Poznámky

  • z uvedeného množstva surovín je možné piecť na veľkom plechu (35x35 cm)

Marhuľový koláč s posýpkou - pred pečením

Koláč s posýpkou - pred pečením (autor: zwieratko, 2023)


Marhuľový koláč s posýpkou 02

Marhuľový koláč s posýpkou 02 (autor: zwieratko, 2023)


Marhuľový koláč s posýpkou 03

Marhuľový koláč s posýpkou 03 (autor: zwieratko, 2023)