Marhuľový džem
Poctivý domáci, jednodruhový džem z marhúľ s jemným vanilkovým nádychom a kyselkavo-pikantnou príchuťou.
Suroviny
- marhule – 3055 g
- kryštálový cukor – 900 g
- vanilkový cukor – 2x8 g
- vanilínový cukor – 3x20 g
- šťava z limetky – 1 pl
- rum tuzemský – 1 pl
- kyselina citrónová – 1/3 kl
Postup
- Marhule je potrebné dôkladne prebrať a očistiť, vyberieme pekné, zdravé a nie veľmi prezreté plody.
- Odstránime kôstku a pokrájame na malé kúsky (1-2 cm).
- Do čistého hrnca preložíme rozkrájané marhule a zasypeme ich cukrovou zmesou, premiešame čistou vareškou.
- Odložíme aspoň na 24 hodín do chladničky, niekoľkokrát premiešame, aspoň každé 4 hodiny.
- Zmes rozpusteného cukru a marhúľ rozdelíme do viacerých širších hrncov tak, aby hmota v hrnci nebola veľmi vysoko.
- Privedieme k varu a za neustáleho miešania varíme na malom plameni / stupni.
- Spočiatku sa bude na povrchu vytvárať svetlá pena, môžeme ale nemusíme ju odstraňovať. Varíme minimálne 20 minút.
- Na otestovanie konzistencie môžeme odobrať kúsok džemu na malý tanierik a vložíme ho do chladničky. Po schladení skúšame tanierik nakláňať na strany a vidíme či už má džem požadovanú hustotu.
- Ihneď po dovarení nakladáme ešte vriaci džem do pripravených, dôkladne umytých aj vysušených fľaštičiek. Zatvoríme vrchnákom a položíme na pripravenú utierku, na rovný povrch hore dnom. Takto môžeme nechať chladnúť aj niekoľko hodín.
- Po vychladnutí otočíme späť, vrchnák by mal byť mierne preliačený do vnútra. Môžeme odkladať do komory.
Poznámky
- z celkového množstva 4+ kg celých neprezretých marhúľ, boli 3 kg očistených a nakrájaných plodov
- celkový čas varenia 40 minút
- z uvedeného množstva sa vyrobilo 16 malých fľaštičiek (cca 150 ml) marhuľového džemu