Veľkonočná hrudka
Tradičné a typické veľkonočné jedlo z mlieka a vajec, pripravované zvyčajne vo východoslovenských regiónoch. Môže byť v sladkej podobe, ako tento recept, ale môže byť pripravená aj na slano.
Suroviny
- sušené hrozienka - 30 g
- rum - 100 ml
- mlieko - 1 l
- soľ - 1 kl
- cukor - 1 pl
- vajcia „L“ - 5 ks
Postup
- Deň vopred namočíme sušené hrozienka do rumu a necháme napučať.
- Do väčšieho hrnca dáme naspodok pol deci čistej vody a dáme zohrievať, keď voda začne vrieť prilejeme liter mlieka a pokračujeme v zohrievaní.
- Medzi tým si do inej nádoby rozbijeme vajcia. Môžeme ich podľa chuti jemne rozmiešať. Niekto má rád hrudku výrazne dvojfarebnú, v takom prípade nie je vhodné vajcia veľmi premiešavať, niekto naopak má rád hrudku skôr jedno farebnú, vtedy môžeme vajcia riadne rozhabarkovať.
- Ešte pred zovretím, keď teplota mlieka dosahuje približne 60 °C, pridáme soľ aj cukor (môže byť kľudne vanilkový) a zamiešame.
- Do horúceho mlieka pridáme hrozienka aj so zvyšným rumom a vajcia. Zľahka premiešame.
- Po zovretí sa vytvárajú zhluky budúcej hrudky, stále miešame vareškou.
- Až dôjde k úplnému oddelenie zrazenej hmoty a skoro čírej tekutiny, môžeme odstaviť a preliať do pripraveného sita s čistou utierkou alebo plienkou.
- Veľkonočnú hrudku takto v utierke zavesíme na príhodne miesto a necháme odkvapkať aj zo tri hodiny.
- Po odkvapkaní môžeme preložiť z utierky do nádoby a odložiť do chladničky.