Veľkonočná cvikla

Kyslý a pikantný zeleninový šalát z červenej repy a chrenu, pripravovaný obzvlášť počas veľkonočných sviatkov.

Suroviny

  • červená repa (cvikla) - 5 ks
  • chren - 1 ks
  • voda - 0,5 l
  • ocot - 0,25 l
  • soľ - 1 kl
  • cukor - 1 pl
  • drvená rasca - 0,5 kl
  • mleté čierne korenie - 0,5 kl

Postup

  1. Červenú repu - cviklu skontrolujeme a poškodené časti odstránime. Celé opláchnuté buľvy vložíme do studenej vody a dáme variť, aspoň na jednu hodinu, respektíve do vtedy, pokiaľ nebude dostatočne mäkká.
  2. Uvarenú cviklu necháme vychladnúť a potom ju ošúpeme.
  3. Do väčšej misy nastrúhame cviklu na požadovanú veľkosť.
  4. Ku cvikle pridáme na jemno nastrúhaný čerstvý chren podľa chuti.
  5. V inom hrnci si z vody, octu a korenín pripravíme nálev. Hneď po zovretí ho môžeme priliať ku zmesi nastrúhanej cvikly a chrenu. Necháme poriadne vychladnúť.
  6. Neskôr preložíme do fľaštičiek a odložíme do chladničky. Takto vydrží aj niekoľko dní.

Veľkonočná cvikla - strúhaný chren

Veľkonočná cvikla - strúhaný chcren (autor: zwieratko, 2023)


Veľkonočná cvikla

Veľkonočná cvikla (autor: zwieratko, 2023)