Veľkonočná cvikla
Kyslý a pikantný zeleninový šalát z červenej repy a chrenu, pripravovaný obzvlášť počas veľkonočných sviatkov.
Suroviny
- červená repa (cvikla) - 5 ks
- chren - 1 ks
- voda - 0,5 l
- ocot - 0,25 l
- soľ - 1 kl
- cukor - 1 pl
- drvená rasca - 0,5 kl
- mleté čierne korenie - 0,5 kl
Postup
- Červenú repu - cviklu skontrolujeme a poškodené časti odstránime. Celé opláchnuté buľvy vložíme do studenej vody a dáme variť, aspoň na jednu hodinu, respektíve do vtedy, pokiaľ nebude dostatočne mäkká.
- Uvarenú cviklu necháme vychladnúť a potom ju ošúpeme.
- Do väčšej misy nastrúhame cviklu na požadovanú veľkosť.
- Ku cvikle pridáme na jemno nastrúhaný čerstvý chren podľa chuti.
- V inom hrnci si z vody, octu a korenín pripravíme nálev. Hneď po zovretí ho môžeme priliať ku zmesi nastrúhanej cvikly a chrenu. Necháme poriadne vychladnúť.
- Neskôr preložíme do fľaštičiek a odložíme do chladničky. Takto vydrží aj niekoľko dní.