Snehové gule
Sladké nepečené gule z vyšľahaných vaječných bielkov a tortových oblátok poliate roztopenou čokoládou
Suroviny
- vaječný bielok – 2 ks
- cukor jemný krupica – 100 g
- cukor vanilkový – 1 ks
- cukor vanilínový – 1 ks
- citrónová šťava – 1 pl
- tortové oblátky – 4-5 ks
- čokoláda – 100 g
Postup
- Z vajíčok opatrne oddelíme vaječné bielky a vložíme ich do vyššej misy na šľahanie. Aby bolo možné vyšľahať kvalitný tuhý sneh je dôležité, aby nedošlo k zamiešaniu čo i len nepatrnej časti vaječných žĺtkov medzi bielky. Vaječné žĺtky už ďalej nebudeme potrebovať, no je možné z nich pripraviť iné pochúťky, ako napríklad: linecké koláčiky alebo exotický quindim .
- Ku vaječným bielkom prisypeme štipku soli a začneme šľahať na čo najnižších otáčkach, pomaly začne vznikať pena.
- Postupne po lyžiciach prisypávame zmes jemného a vanilkových cukrov, sústavne šľaháme na najnižších otáčkach. Po každej polievkovej lyžici cukru, šľaháme aspoň jednu minútu. Pena z vaječných bielkov je čím ďalej hustejšia a lepivejšia. Po prisypaní poslednej lyžice cukru môžeme otáčky mierne zvýšiť, no zvyčajne to ani nie je potrebné. Vzniká skôr opačný problém a to, že sneh z bielkov je skorej tuhý než sa v ňom stihne dôkladne rozmiešať a rozpustiť všetok cukor. Na záver šľahanie môžeme pridať lyžicu citrónovej šťavy.
- Medzi tým si do väčšej misy nalámeme tortové oblátky na malé kúsky, čím menšie tým lepšie.
- Vyšľahaný sneh po častiach premiestnime do misy s polámanými oblátkami a dôkladne zmes vymiešame.
- S rukami namočenými v studenej vode odoberáme toľko hmoty aby sme vytvarovali gule požadovanej veľkosti. Gule môžeme vlhkými rukami postískať. Pred každou jednou guľou si ruky znova namočíme v studenej vode, zmes je veľmi lepivá. Vytvarované gule ukladáme na tanier.
- Na záver môžeme snehové gule poliať rozpustenou čokoládou, necháme v chladničke odstáť aj celú noc. Podávame chladené.