Žĺtkovo orechové rezy
Nadýchané, jemne orechové, šťavnaté a vláčne cesto so sladkou a hutnou, žĺtkovou polevou.
Suroviny
Na menší plech cca 33x23 cm.
- práškový cukor (cesto) – 155 g
- maslo – 155 g
- vlašské orechy – 186 g
- hladká múka – 93 g
- prášok do pečiva – 1 ks
- vajcia – 4 ks
- soľ
- práškový cukor (poleva) – 155 g
Postup
- Vo väčšej mise dôkladne vymiešame zmäknuté maslo a preosiaty práškový cukor. Miešame / šľaháme až pokiaľ sa cukor úplne neprepojí s maslom a hmota očividne nezbelie. Vznikne nadýchaná maslová pena.
- Pridáme na drobno pomleté alebo rozmixované vlašské orechy. Poriadne zapracujeme.
- Ďalej prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Miešaním zapracujeme, všetky zložky sa musia rovnomerne prepojiť.
- Do dvoch nádob oddelíme vaječné žĺtky a bielky. Z bielkov a štipky soli vymiešame tuhý sneh. Ten po častiach zapracujeme do cesta, miešame už len zľahka, zložky sa musia prepojiť, ale zároveň chceme v ceste uchovať aj vzduchové bublinky.
- Cesto vylejeme na plech, špachtličkou zarovnáme a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 28 až 30 minút. Stav pečenia kontrolujeme špajľou.
- Medzi tým si v hlbšej nádobe vyšľaháme vaječné žĺtky a preosiaty práškový cukor. Niekoľko minút intenzívne miešame / šľaháme. Hmota musí byť úplne svetlá, konzistenciou pripomínajúca med.
- Žĺtkovú polevy vylejeme na koláč ihneď po dopečení, po vybratí z rúry. Snažíme sa ju rozotrieť rovnomerne po celom povrchu. Necháme úplne vychladnúť. Poleva dokonale zaschne až tak na druhý deň.
Poznámka
Prepočet množstva surovín na menší aj väčší plech.
surovina | malý plech | veľký plech |
---|---|---|
_ | 33x23 cm | 35x35 cm |
práškový cukor (cesto) | 155 g | 250 g |
maslo | 155 g | 250 g |
vlašské orechy | 186 g | 300 g |
hladká múka | 93 g | 150 g |
prášok do pečiva | 1 ks | 1 ks |
vajcia | 4 ks | 6 ks |
soľ | ||
práškový cukor (poleva) | 155 g | 250 g |