Žĺtkovo orechové rezy

Nadýchané, jemne orechové, šťavnaté a vláčne cesto so sladkou a hutnou, žĺtkovou polevou.

Suroviny

Na menší plech cca 33x23 cm.

  • práškový cukor (cesto) – 155 g
  • maslo – 155 g
  • vlašské orechy – 186 g
  • hladká múka – 93 g
  • prášok do pečiva – 1 ks
  • vajcia – 4 ks
  • soľ
  • práškový cukor (poleva) – 155 g

Postup

  1. Vo väčšej mise dôkladne vymiešame zmäknuté maslo a preosiaty práškový cukor. Miešame / šľaháme až pokiaľ sa cukor úplne neprepojí s maslom a hmota očividne nezbelie. Vznikne nadýchaná maslová pena.
  2. Pridáme na drobno pomleté alebo rozmixované vlašské orechy. Poriadne zapracujeme.
  3. Ďalej prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Miešaním zapracujeme, všetky zložky sa musia rovnomerne prepojiť.
  4. Do dvoch nádob oddelíme vaječné žĺtky a bielky. Z bielkov a štipky soli vymiešame tuhý sneh. Ten po častiach zapracujeme do cesta, miešame už len zľahka, zložky sa musia prepojiť, ale zároveň chceme v ceste uchovať aj vzduchové bublinky.
  5. Cesto vylejeme na plech, špachtličkou zarovnáme a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 28 až 30 minút. Stav pečenia kontrolujeme špajľou.
  6. Medzi tým si v hlbšej nádobe vyšľaháme vaječné žĺtky a preosiaty práškový cukor. Niekoľko minút intenzívne miešame / šľaháme. Hmota musí byť úplne svetlá, konzistenciou pripomínajúca med.
  7. Žĺtkovú polevy vylejeme na koláč ihneď po dopečení, po vybratí z rúry. Snažíme sa ju rozotrieť rovnomerne po celom povrchu. Necháme úplne vychladnúť. Poleva dokonale zaschne až tak na druhý deň.

Poznámka

Prepočet množstva surovín na menší aj väčší plech.

surovinamalý plechveľký plech
_33x23 cm35x35 cm
práškový cukor (cesto)155 g250 g
maslo155 g250 g
vlašské orechy186 g300 g
hladká múka93 g150 g
prášok do pečiva1 ks1 ks
vajcia4 ks6 ks
soľ
práškový cukor (poleva)155 g250 g

Žĺtkovo orechové rezy - povrch

Žĺtkovo orechové rezy - povrch (autor: zwieratko, 2021)


Žĺtkovo orechové rezy

Žĺtkovo orechové rezy (autor: zwieratko, 2021)


Žĺtkovo orechové rezy - prierez

Žĺtkovo orechové rezy - prierez (autor: zwieratko, 2021)