Quindim
Exotický, vaječný puding s príjemnou kokosovou a vanilkovou príchuťou, pečený vo vodnom kúpeli.
Suroviny
- vaječné žĺtky – 3 ks
- kokos strúhaný – 25 g
- kryštálový cukor – 50 g
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- vanilková esencia – 1 kl
- maslo – 20 g
- voda – 50 g
- maslo a cukor do zapekacej misky
Postup
- Pripravíme menšie porcelánové zapekacie misky. Dno aj steny misiek poriadne vymastíme maslom a vysypeme kryštálovým cukrom. Rúru predhrejeme spolu s hlbokým plechom na pečenie na 180 °C. Dáme variť vodu.
- Vajíčka rozdelíme na vaječné žĺtky a bielky. Z vaječný bielkov môžeme pripraviť napr. sladké snehové pusinky alebo snehové gule . Ďalej už nebudú potrebné.
- Vaječné žĺtky prepasírujeme do misy cez sito, aby sme odstránili tú jemnú blanku.
- K vaječným žĺtkom pridáme cukor, esenciu, maslo aj vodu. Všetko spolu dôkladne vymiešame, podľa možnosti len ručne, aby sme do zmesi nezapracovali veľa vzduchu.
- Hmotu rozdelíme rovnomerne do vymastených a cukrom vysypaných zapekacích misiek. Dávame pozor aby hmota nesiahala až po horný okraj misky.
- Quindim je vhodné piecť vo vodnom kúpeli. Do hlbokého predhriateho plechu na pečenie vložíme zapekacie mištičky a nalejeme tam toľko vriacej vody, aby siahala približne do polovice zapekacích misiek. Zasunieme späť do rúry. Pečieme približne 40 minút. Hmota by mala v celom objeme úplne zatuhnúť, stav prepečenia kontrolujeme ako pri piškóte pomocou špajdle alebo špáradla.
- Po dopečení, misky opatrne vyberieme z plechu a preklopíme na pripravený tanier.
Poznámky
- namiesto masla a vody je možné použiť kokosové mlieko, docielime silnejšiu kokosovú chuť, s maslom a vodou bude zase quindim lesklejší
Quindim v zapekacej miske (autor: zwieratko, 2021)
Quindim (autor: zwieratko, 2021)