Linecké koláčiky

Typické krehké vianočné pečivo, z múky, tuku, cukru a vaječných žĺtkov, zložené z dvoch kúskov zlepených džemom.

Suroviny

  • hladká múka – 300 g / 375 g
  • rastlinný tuk „Hera“ – 200 g / 250 g
  • práškový cukor – 100 g / 125 g
  • vaječné žĺtky – 2 ks
  • citrónová kôra sušená – 2 kl
  • pomarančová kôra sušená – 2 kl
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – 1 ks
  • prášok do pečiva – 1 ks

Postup

  1. Do misy preosejeme hladkú múku.
  2. Postupne pridáme všetky suché ingrediencie: preosiaty cukor, citrónovú kôru, vanilkový aj vanilínový cukor a prášok do pečiva. Zmes dôkladne premiešame.
  3. Ďalej do zmesi pridáme rozkrájanú, zmäknutú Heru a rukou začneme miesiť.
  4. Po chvíľke miesenia pridáme ešte rozšľahané vaječné žĺtky a pokračujeme v miesení rukou až pokiaľ sa jednotlivé zložky úplne neprepoja a nevznikne vcelku lepivé cesto. Zvyšné vaječné bielky môžeme použiť na prípravu ľahučkých snehových pusiniek alebo hutnejších snehových gulí
  5. Po dôkladnom vymiesení preložíme cesto do fólie a odložíme do chladničky kľudne aj na noc.
  6. Na pomúčenej doske necháme cesto chvíľu oteplieť, len tak aby pri vaľkaní na okrajoch nepraskalo.
  7. Cesto vyvaľkáme tak na hrúbku približne 3 až 5 milimetrov. Snažíme sa, aby malo rovnakú hrúbku po celej ploche.
  8. Vykrajujeme z neho rôzne tvary podľa potreby, zvyčajne jedna polovica vykrojených tvarov je bez otvoru v prostriedku. Tá druhá polovica môže mať otvor v strede, pôjde na vrch koláčiku. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Nechávame medzi nimi dostatok miesta, pri pečeni sa mierne zväčšia.
  9. Plech dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C, pečieme 10 až 11 minút.
  10. Po dopečení ich preložíme na taniere, časť koláčikov s otvorom môžeme poprášiť práškovým cukrom, necháme úplne vychladnúť.
  11. Koláčik bez otvoru (spodná časť) natrieme obľúbeným kyselkavým džemom, najlepší je samozrejme domáci ríbezľový džem a na vrch položíme časť s otvorom, ktorá je už posypaná práškovým cukrom a je to, máme linecký koláčik.
  12. Odkladáme ich do uzatvárateľnej nádoby, najlepšie sú až za pár dní, keď sa prepoja chute pečiva a džemu. Linecké koláčiky postupne zmäknú a stanú sa krehkými.

Poznámky

  • z uvedeného množstva surovín vzniklo cesto postačujúce na výrobu 62 ks koláčikov, z ktorých je možné vyrobiť 31 lineckých koláčikov (17ks okrúhlych a 14ks v tvare srdca)
  • rok 2022: z uvedeného navýšeného množstva surovín vzniklo 875 g cesta postačujúceho na výrobu 94 ks pečiva, z ktorých sme nalepili 25 ks okrúhlych a 22 ks koláčikov v tvare srdca
  • rok 2023: z uvedeného navýšeného množstva surovín vzniklo 850 g cesta postačujúceho na výrobu 114 ks pečiva (4 plechy), z ktorých je možné nalepiť 30 ks okrúhlych koláčikov a 16 ks koláčikov v tvare srdca

Linecké koláčiky - pred pečením

Linecké koláčiky - pred pečením (autor: zwieratko, 2021)


Linecké koláčiky - výroba

Linecké koláčiky - výroba (autor: zwieratko, 2021)


Linecké koláčiky

Linecké koláčiky (autor: zwieratko, 2021)