Fašírky

Klasický a úplne jednoduchý pokrm zo zmesi mletého bravčového mäsa a bieleho pečiva, s príjemnou cesnakovou vôňou a chuťou.

Suroviny

  • bravčové mäso – 0,5 - 0,7 kg
  • rožky – 5 ks
  • vajíčko – 1 ks
  • soľ – 1 kl
  • mleté čierne korenie – 0,5 kl
  • cesnak – 5 strúčikov
  • strúhanka na obaľovanie

Postup

  1. Na jemno pomelieme bravčové mäso, môže byť pliecko, ale najlepšia je krkovička. Vložíme ho do väčšej misy.
  2. Natrhané rožky namočíme vo vode, ručne ich po chvíli vyžmýkame a preložíme k namletému mäsku.
  3. Pridáme jedno vajíčko, soľ aj korenie a nesmieme zabudnúť na kľúčový pretlačený cesnak. Všetko spolu dôkladne premiešame, kľudne aj rukami. Zo zmesi musíme vytlačiť aj všetky vzduchové bubliny.
  4. V rukách namočených v studenej vode tvarujeme zo zmesi približne rovnaké útvary - fašírky. Obalíme ich ešte v strúhanke a odkladáme bokom. Chvíľu necháme odpočívať.
  5. Vyprážame v rozpálenom tuku z oboch strán. Povrch mierne zhnedne. Po upražení ukladáme na pripravený tanier vystlaný papierovými utierkami.

Poznámky

  • chuťovo, konzistenciou aj podielom tuku sa najviac osvedčila bravčová krkovička
  • z uvedeného množstva je možné pripraviť 15-20 kusov fašírok

Fašírky

Fašírky (autor: zwieratko, 2021)