Fašírky
Klasický a úplne jednoduchý pokrm zo zmesi mletého bravčového mäsa a bieleho pečiva, s príjemnou cesnakovou vôňou a chuťou.
Suroviny
- bravčové mäso – 0,5 - 0,7 kg
- rožky – 5 ks
- vajíčko – 1 ks
- soľ – 1 kl
- mleté čierne korenie – 0,5 kl
- cesnak – 5 strúčikov
- strúhanka na obaľovanie
Postup
- Na jemno pomelieme bravčové mäso, môže byť pliecko, ale najlepšia je krkovička. Vložíme ho do väčšej misy.
- Natrhané rožky namočíme vo vode, ručne ich po chvíli vyžmýkame a preložíme k namletému mäsku.
- Pridáme jedno vajíčko, soľ aj korenie a nesmieme zabudnúť na kľúčový pretlačený cesnak. Všetko spolu dôkladne premiešame, kľudne aj rukami. Zo zmesi musíme vytlačiť aj všetky vzduchové bubliny.
- V rukách namočených v studenej vode tvarujeme zo zmesi približne rovnaké útvary - fašírky. Obalíme ich ešte v strúhanke a odkladáme bokom. Chvíľu necháme odpočívať.
- Vyprážame v rozpálenom tuku z oboch strán. Povrch mierne zhnedne. Po upražení ukladáme na pripravený tanier vystlaný papierovými utierkami.
Poznámky
- chuťovo, konzistenciou aj podielom tuku sa najviac osvedčila bravčová krkovička
- z uvedeného množstva je možné pripraviť 15-20 kusov fašírok