Kačacie prsia so slivkovou omáčkou
Mamkin najobľúbenejší recept na prípravu hydiny, fantasticky chutí s červenou kapustou a domácou hrnčekovou knedľou .
Suroviny
- kačacie prsia – 2 ks
- mleté čierne korenie
- worcestrová omáčka – 2 pl
- sójová omáčka – 1 pl
- soľ – 0,5 kl
- pomaranč – 1 ks
- limetka – 0,5 ks
- slivkový lekvár – 2 pl
- jablko – 1 ks
- maslo – 50 g
Postup
- Kačacie prsia (2 kusy po nie celom pol kile) očistíme, odblaníme a odstránenú kožu narežeme pozdĺž celého okraja.
- Kožku vložíme na dno studenej panvice.
- Prsia okoreníme a necháme chvíľočku odstáť.
- Kožu začneme pražiť až pokiaľ sa nevytopí časť kačacieho tuku.
- Pridáme prsia a opražíme z oboch strán po 5 minút.
- Prsia vyberieme z panvice, zabalíme do alobalu a utierok a odložíme dočasne bokom.
- Do kačacieho výpeku pridáme worcesterskú omáčku, sójové omáčky, soľ a korenie. Kože tam zatiaľ ponecháme. Prikryté dusíme.
- Pridáme ešte aj šťavu z jedného pomaranča, šťavu z polovice limetky a slivkový lekvár. Rozmiešame a stále dusíme.
- Ďalej pridáme ošúpane a nakrájané jablko a ešte chvíľu podusíme, ochutnáme a dochutíme soľou alebo korením či slivkovým lekvárom.
- Vyberieme kačacie kože a omáčku prelejeme do nádoby, kde ju rozmixujeme úplne do hladka, prelejeme ju späť na panvicu.
- Pridáme maslo a vložíme tam aj prsia a prikryté dusíme na miernom plameni 10 až 15 minút.