Hrnčeková knedľa
Vynikajúca, ale pri tom veľmi jednoduchá domáca knedľa z pečiva.
Suroviny
- rožky – 4 ks
- petržlenová vňať
- soľ – 0,5 kl
- múka hrubá – 180 g
- prášok do pečiva – 1 ks
- maslo – 90 g
- mlieko – 300 ml
- vajcia – 3 ks
Postup
- Rožky pokrájame na menšie kúsky a preložíme do misy.
- Na drobno nasekáme petržlenovú vňať a pridáme k rožkom.
- V inej nádobe zmiešame múku, soľ aj prášok do pečiva, premiešame a prisypeme ku zmesi.
- Rozpustené no nie prepražené maslo prilejeme do misy s rožkami.
- Ďalej tam pridáme mlieko zmiešané s vaječnými žĺtkami. Zmes dôkladne premiešame.
- Z vaječných bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a veľmi opatrne ho zapracujeme do rožkovej zmesi.
- Porcelánové hrnčeky vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou až po vrchný okraj.
- Vymastené hrnčeky naplníme zmesou tak do troch štvrtín a preložíme ich do hrnca s vodou. Hrnčeky by mali byť ponorené zhruba do polovičky.
- Vodu privedieme k varu a prikryté varíme 25 minút.