Plnená paprika
Zelená paprika naplnená zmesou mletého mäsa a ryže podávaná s paradajkovou omáčkou a zemiakmi alebo knedľou.
Suroviny
Plnená paprika
- ryža guľatozrnná – 1 hrnček
- olej – 5 pl
- cibuľa – 2 ks
- cesnak – 2 strúčiky
- soľ – 1 kl
- čierne korenie mleté – 0,5 kl
- rasca drvená – 1 kl
- worcestrová omáčka – 1 pl
- sójová omáčka – 1 pl
- červená paprika mletá – 1 kl
- krkovička mletá – 0,5 kg
- paprika zelená veľká – 6 ks
Paradajková omáčka
- maslo – 125 g
- cibuľa – 1 ks
- bobkov list – 3 ks
- nové korenie celé – 3 ks
- čierne korenie celé – 3 ks
- čierne korenie mleté – 0,5 kl
- soľ – 1 kl
- paradajky lúpané pasírované – 1 kg
- cukor – 1 pl
Postup
Plnená paprika
- Uvaríme hrnček obľúbenej ryže, na plnenie je vhodná guľatozrnná, môže byť aj hnedá (natural).
- Na rozohriatom oleji opražíme na drobno pokrájanú cibuľu.
- Po chvíli pridáme pokrájaný alebo pretlačený cesnak, ešte chvíľu pražíme pokiaľ sa cesnak poriadne nerozvonia.
- Pridáme soľ, korenie, rascu, worcester aj sóju a dôkladne premiešame, ešte chvíľočku popražíme.
- Pridáme mletú červenú papriku, poriadne zamiešame.
- Pridáme pomleté mäso, veľmi zaujímavá je krkovička. Miešame pokiaľ mäso nezbelie a potom prikryté dusíme za občasného premiešania aspoň 15 minút.
- Zmiešame ryžu a udusené mäso, chvíľu necháme chladnúť, aby sme mohli zmes naberať do rúk.
- Papriky opláchneme, odstránime poškodené časti a opatrne odrežeme aj jadrovník tak, aby ostala čo najväčšia dutá časť papriky. Snažíme sa vybrať aj všetky rebrá so semienkami.
- Zmesou ryže a mäsa plníme papriku, utláčame lyžicou.
- Plnené papriky ukladáme do hrnca ak je to možné na stojato, plniacim otvorom hore. Otvor môžeme zakryť odkrojenou časťou z ktorej sme odstránili všetky semienka. Do hrnca prilejeme vodu, ale len toľko aby bola ponorená tak maximálne polovica papriky, privedieme k varu a prikrytá dusíme 10 – 15 minút.
Paradajková omáčka
- Na rozohriatom masle speníme na drobno pokrájanú cibuľku
- Pridáme bobkov list, nové aj čierne korenie a soľ, zamiešame a chvíľu pražíme pokiaľ sa koreniny nerozvoňajú.
- Prilejeme lúpané, pasírované paradajky a pridáme cukor. Premiešame a odkryté privedieme k varu. Za stáleho miešania varím zo 3 minútky.
- Vyberieme bobkov list a podľa možností aj guľôčky korenia. Ponorným mixérom rozmixujeme omáčku uplne do hladka.
Poznámky
- z uvedeného množstva surovín je možné naplniť 6 veľkých zelených paprík