Piškótová roláda
Hebká a šťavnatá roláda z piškótového cesta s domácim ríbezľovým džemom.
Suroviny
- vajcia – 4 ks
- krištáľový cukor – 4 pl
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- teplá voda – 4 pl
- olej – 50 ml
- hladká múka – 4 pl
- prášok do pečiva – 1 ks
- obľúbený džem – 150 ml
- práškový cukor
Postup
- Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky a bielky do dvoch misiek.
- K vaječným žĺtkom pridáme cukor aj oba vanilkové, intenzívne miešame až pokým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridáme teplú vodu a furt miešame, neskôr pridáme olej a ďalej miešame do úplného prepojenia.
- Do tekutej zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a už len ručným miešaním zapracujeme. Vznikne tekutá hladká hmota.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
- Veľmi opatrne vmiešame sneh do cesta.
- Cesto vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech, zarovnáme ho špachtličkou.
- Rúru predhrejeme na 150 °C a ihneď po vložení plechu teplotu zvýšime na 200 °C, rúru už viac neotvárame, pečieme 12 – 15 minút. Či už je piškóta dokonale prepečená skúšame tradične pomocou špajle.
- Na veľmi jemne navlhčenú, no nie mokrú utierku, preklopíme upečenú piškótu z plechu tak, aby bol papier na pečenie hore. Opatrne papier z piškóty odstránime.
- Pomocou utierky piškótu jemne zrolujeme do tvaru rolády a takto necháme úplne vychladnúť.
- Piškótu roztvoríme, natrieme džemom a opätovne zrolujeme, ale už bez utierky. Na záver môžeme roládu posypať preosiatym práškovým cukrom.
Poznámky
- uvedené množstvá surovín su vhodné na pečenie na veľkom plechu 35x35 cm
- ku sladkému piškótovému cestu sa obzvlášť hodí domáci, mierne kyselkavý, ríbezľový džem
- ak je džem príliš hustý, je možné ho mierne rozriediť pomocou horúcej vody alebo rumu, bude sa ľahšie roztierať