Piškótová roláda

Hebká a šťavnatá roláda z piškótového cesta s domácim ríbezľovým džemom.

Suroviny

  • vajcia – 4 ks
  • krištáľový cukor – 4 pl
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – 1 ks
  • teplá voda – 4 pl
  • olej – 50 ml
  • hladká múka – 4 pl
  • prášok do pečiva – 1 ks
  • obľúbený džem – 150 ml
  • práškový cukor

Postup

  1. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky a bielky do dvoch misiek.
  2. K vaječným žĺtkom pridáme cukor aj oba vanilkové, intenzívne miešame až pokým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Pridáme teplú vodu a furt miešame, neskôr pridáme olej a ďalej miešame do úplného prepojenia.
  4. Do tekutej zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a už len ručným miešaním zapracujeme. Vznikne tekutá hladká hmota.
  5. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  6. Veľmi opatrne vmiešame sneh do cesta.
  7. Cesto vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech, zarovnáme ho špachtličkou.
  8. Rúru predhrejeme na 150 °C a ihneď po vložení plechu teplotu zvýšime na 200 °C, rúru už viac neotvárame, pečieme 12 – 15 minút. Či už je piškóta dokonale prepečená skúšame tradične pomocou špajle.
  9. Na veľmi jemne navlhčenú, no nie mokrú utierku, preklopíme upečenú piškótu z plechu tak, aby bol papier na pečenie hore. Opatrne papier z piškóty odstránime.
  10. Pomocou utierky piškótu jemne zrolujeme do tvaru rolády a takto necháme úplne vychladnúť.
  11. Piškótu roztvoríme, natrieme džemom a opätovne zrolujeme, ale už bez utierky. Na záver môžeme roládu posypať preosiatym práškovým cukrom.

Poznámky

  • uvedené množstvá surovín su vhodné na pečenie na veľkom plechu 35x35 cm
  • ku sladkému piškótovému cestu sa obzvlášť hodí domáci, mierne kyselkavý, ríbezľový džem
  • ak je džem príliš hustý, je možné ho mierne rozriediť pomocou horúcej vody alebo rumu, bude sa ľahšie roztierať

Piškótová roláda

Piškótová roláda (autor: zwieratko, 2021)