Pikantná papriková pomazánka
Zeleninová nátierka s výraznou ale príjemnou štipľavo paprikovou príchuťou a nádhernou oranžovou farbou.
Suroviny
- kapia – 1,2 kg
- paradajky – 0,3 kg
- cibuľa – 0,4 kg
- cesnak – 5 strúčikov
- feferón – 5 ks (podľa pálivosti)
- cukor kryštálový – 50 (
100) g - soľ – 1 pl
- ocot – 100 (
150) ml - olej – 100 ml
Postup
- Pripravíme si dostatočné množstvo fľaštičiek a vrchnákov na zaváranie. Fľaštičky poriadne umyjeme a necháme odkvapkať, vrchnáky môžeme po umytí ešte aj vyvariť.
- Všetku zeleninu opláchneme a očistíme.
- Z paradajok vyrežeme vnútornú časť stonky, rozkrájame ich na malé kúsky.
- Paradajky vložíme do kastrólika, prikryjeme a na miernom plameni dusíme aspoň 10 minút.
- Udusené paradajky preložíme do sita a vareškou prepasírujeme paradajkovú šťavu do misky.
- Z ostatnej zeleniny odstránime poškodené a nepotrebné časti. Z papriky a feferónov odstránime aj semienka. Pokrájame ju na menšie kúsky.
- Do hrnca dáme pokrájanú zeleninu, prilejeme olej, ocot, paradajkovú šťavu, prisypeme cukor a soľ, privedieme k varu.
- Za občasného premiešania prikryté dusíme aspoň 1 hodinu.
- Priebežne ochutnávame, môžeme doladiť na požadovanú chuť soľou, cukrom či octom, prípadne dodať ešte feferónky alebo čili.
- Ponorným mixérom rozmixujeme na úplne hladkú, svetlo oranžovú, nie veľmi hustú pomazánku. Odkryté dusíme za stáleho miešania ďalšie 3 minútky.
- Ešte vriacu nátierku nakladáme do odkvapkaných zaváracích fľaštičiek tesne pod okraj, zatvoríme vrchnákom.
- Odkladáme hore dnom na stôl, necháme vychladnúť. Potom môžeme odkladať už normále dnom dole do špajze.
Poznámky
- pri zozname surovín sú v zátvorkách uvedené aj pôvodné množstvá
- paprika v neočistenom stave mala 1351 a 1410 g, po odstránení jadrovníka a nakrájaní – 1131 a 1220 g
- paradajky v neočistenom stave mali 240 a 359 g, po očistení a nakrájaní – 228 a 334 g
- cibuľa v neočistenom stave mala 534 g, po očistení a nakrájaní – 455 g
- z uvedeného množstva surovín je možné vyrobiť 6 – 7 ks 2-decových fľaštičiek