Nakladané lečo

Zdravá zmes papriky, paradajok a cibule dusená vo vlastnej šťave a naložená na horšie a na zeleninu chudobnejšie zimné časy.

Suroviny

  • olej – 5 pl
  • paprika – 1,5 kg
  • paradajky – 1,1 kg
  • cibuľa – 6 ks
  • soľ – 3 kl
  • čierne korenie mleté – 0,5 kl
  • feferónka / čili

Postup

  1. Pripravíme si dostatočné množstvo fľaštičiek a vrchnákov na zaváranie. Fľaštičky poriadne umyjeme a necháme odkvapkať, vrchnáky môžeme po umytí ešte aj vyvariť.
  2. Zeleninu dôkladne umyjeme, odstránime všetky nepotrebné a poškodené časti a nakrájame na požadovanú veľkosť.
  3. Na rozohriatom oleji opražíme pokrájanú cibuľu.
  4. Pridáme pokrájanú papriku, soľ, korenie aj čili a za občasného zamiešania, odkryté chvíľu pražíme.
  5. Pridáme pokrájané paradajky a za občasného zamiešania, prikryté dusíme až pokiaľ nebude lečo skoro hotové.
  6. Ochutnáme a prípadne doladíme chuť soľou, korením alebo feferónkou.
  7. Ešte vriace lečo nakladáme do odkvapkaných zaváracích fliaš tesne pod okraj. Zatvoríme s vrchnákom.
  8. Fľaše vkladáme do hrnca s vriacou vodou a utierkou na dne. Sterilizujeme 5 minút.
  9. Vyberieme ich, necháme vychladnúť, skontrolujeme mierne vtiahnutie vrchnáku a odkladáme do špajze.

Poznámky

  • paprika v neočistenom stave mala približne 2 kg, po odstránení jadrovníka a nakrájaní – 1575 g
  • paradajky mali v neočistenom stave cca 1,2 kg, po nakrájaní – 1167 g
  • z uvedeného množstva surovín je možné naložiť 8 ks 3-decových fľaštičiek leča

Nakladané lečo

Nakladané lečo (autor: zwieratko, 2021)