Nakladané lečo
Zdravá zmes papriky, paradajok a cibule dusená vo vlastnej šťave a naložená na horšie a na zeleninu chudobnejšie zimné časy.
Suroviny
- olej – 5 pl
- paprika – 1,5 kg
- paradajky – 1,1 kg
- cibuľa – 6 ks
- soľ – 3 kl
- čierne korenie mleté – 0,5 kl
- feferónka / čili
Postup
- Pripravíme si dostatočné množstvo fľaštičiek a vrchnákov na zaváranie. Fľaštičky poriadne umyjeme a necháme odkvapkať, vrchnáky môžeme po umytí ešte aj vyvariť.
- Zeleninu dôkladne umyjeme, odstránime všetky nepotrebné a poškodené časti a nakrájame na požadovanú veľkosť.
- Na rozohriatom oleji opražíme pokrájanú cibuľu.
- Pridáme pokrájanú papriku, soľ, korenie aj čili a za občasného zamiešania, odkryté chvíľu pražíme.
- Pridáme pokrájané paradajky a za občasného zamiešania, prikryté dusíme až pokiaľ nebude lečo skoro hotové.
- Ochutnáme a prípadne doladíme chuť soľou, korením alebo feferónkou.
- Ešte vriace lečo nakladáme do odkvapkaných zaváracích fliaš tesne pod okraj. Zatvoríme s vrchnákom.
- Fľaše vkladáme do hrnca s vriacou vodou a utierkou na dne. Sterilizujeme 5 minút.
- Vyberieme ich, necháme vychladnúť, skontrolujeme mierne vtiahnutie vrchnáku a odkladáme do špajze.
Poznámky
- paprika v neočistenom stave mala približne 2 kg, po odstránení jadrovníka a nakrájaní – 1575 g
- paradajky mali v neočistenom stave cca 1,2 kg, po nakrájaní – 1167 g
- z uvedeného množstva surovín je možné naložiť 8 ks 3-decových fľaštičiek leča