Kapia v sladko-kyslom náleve
Nakladaná jednodruhová zelenina, neodmysliteľná surovina na prípravu obložených chlebíčkov.
Suroviny
- kapia – 2 kg
- voda – 1,2 l
- ocot – 0,3 l
- olej – 0,1 l
- krištáľový cukor – 1 pl
- soľ – 2 kl
Postup
- Pripravíme si dostatočné množstvo fľaštičiek a vrchnákov na zaváranie. Fľaštičky poriadne umyjeme a necháme odkvapkať, vrchnáky môžeme po umytí ešte aj vyvariť.
- Zo všetkých surovín okrem kapie pripravíme nálev. Do hrnca nalejeme vodu, ocot aj olej, prisypeme cukor a soľ, premiešame. Privedieme k varu a krátko necháme vrieť.
- Papriku – kapiu dôkladne umyjeme, odstránime všetky nepotrebné a poškodené časti a nakrájame na podlhovasté, úzke prúžky. Maximálna dĺžka paprikových prúžkov musí zodpovedať výške použitých fľašiek.
- Narezanú kapiu ukladáme na výšku do fľaštičiek čo možno najtesnejšie.
- Ešte vriaci nálev nalievame do zaváracích fliaš až po okraj, zatvoríme vrchnákom.
- Po vychladnutí odkladáme do špajze.
Poznámky
- z uvedeného množstva surovín je možné naložiť 6 ks 3-decových fľaštičiek
- do jednej fľaštičky je možné nakrájať 2 kapie
- rok 2024: 10ks paprík (1,5kg) a výsledok je 6ks 3-decových fľaštičiek plus dve 3-decové fľaštičky odrezkov, nálevu bolo akurát