Jablková žemľovka
Klasika z detstva, jednoduchý a rýchly recept na bezmäsité, sladké jedlo z bieleho pečiva a jabĺk.
Suroviny
- maslo – 50 g
- rožky – 10 ks
- mlieko – 400 ml
- vajíčko – 1 ks
- jablká – 4 ks
- limetka – 1 ks
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 2 ks
- škoricový cukor – 1 ks
Postup
- Sklenenú zapekaciu nádobu poriadne vymastíme maslom až po vrchný okraj. Väčšiu časť masla si ponecháme na koniec prípravy.
- Rožky rozkrájame na menšie kúsky (2 až 3 cm) a preložíme ich do misy.
- V nádobe zmiešame mlieko, vajíčko aj vanilínový cukor. Zmes dôkladne vyšľaháme, aby sa vajce zmiešalo s mliekom a cukor úplne rozpustil. Tekutú zmes vylejeme na rožky a zľahka premiešame.
- Jablká opláchneme, ošúpeme a vyrežeme jadrovník. Nakrájame ich na tenké plátky.
- Do vymastenej zapekacej formy dáme polovicu navlhnutých rožkov, mierne zarovnáme. Na vrch ďalej ukladáme plátky jabĺk, tie posypeme vanilkovým, vanilínovým aj škoricovým cukrom podľa chuti a na záver dáme druhú polovicu rožkov.
- Na vrch poukladáme plátky masla a dáme piecť do rúry pred hriatej na 200 °C na približne 1 hodinu.
Poznámky
- ako základ je možné použiť akékoľvek biele, tukové pečivo: rožky, žemle, vianočku, veku, sendvič či bagetu
- ako náplň je možné použiť tiež hrudkovitý tvaroh s vanilkovým cukrom, hrozienkami v rume a vajíčkom