Piškóta s kakaovou plnkou

Starý, pôvodný rodinný recept na výrobu základnej piškóty s maslovou kakaovo-kávovou plnkou.

Suroviny

Korpus

  • vajcia – 5 ks
  • krištáľový cukor – 5 pl
  • vanilkový cukor – 1 ks
  • vanilínový cukor – 1 ks
  • teplá voda – 5 pl
  • olej – 70 ml
  • hladká múka – 5 pl
  • prášok do pečiva – 1 ks

Plnka

  • maslo – 200 g
  • práškový cukor – 200 g
  • kakao – 25 g
  • zrnková káva – 7 g
  • rum – 2 pl
  • banán dozretý – 2 ks

Postup

  1. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky a bielky do dvoch misiek.
  2. K vaječným žĺtkom pridáme cukor aj oba vanilkové, intenzívne miešame až pokým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Pridáme teplú vodu a furt miešame, neskôr pridáme olej a ďalej miešame do úplného prepojenia.
  4. Do tekutej zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a miešaním zapracujeme. Vznikne tekutá hladká hmota.
  5. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  6. Veľmi opatrne vmiešame sneh do cesta.
  7. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, zarovnáme ho špachtličkou.
  8. Rúru predhrejeme na 150 °C a ihneď po vložení formy teplotu zvýšime na 200 °C, rúru už viac neotvárame, pečieme 20 – 25 minút. Či už je korpus dokonale prepečený skúšame tradične pomocou špajle.
  9. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom.
  10. Pridáme preosiate kakao a pokračujeme v miešaní.
  11. V mlynčeku na kávu zomelieme kávové zrná, ktoré potom preosejeme do plnky a zamiešame.
  12. Nakoniec pridáme aj rum, zapracujeme ho. Ochutnáme plnku a podľa potreby finálne doladíme cukrom, kakaom alebo rumom.
  13. Vychladený korpus rozrežeme vodorovne na dva alebo tri diely, natrieme plnku, na husto poukladáme na tenko pokrájaný dozretý banán a zložíme späť.
  14. Vložíme do chladničky na pár hodín.

Poznámky

  • uvedené množstvo surovín bolo použité na výrobu piškóty v okrúhlej forme s priemerom 24 cm

Piškóta s kakaovou plnkou - výroba

Výroba piškóty s kakaovou plnkou (autor: zwieratko, 2021)


Piškóta s kakaovou plnkou

Piškóta s kakaovou plnkou (autor: zwieratko, 2021)