Piškóta s kakaovou plnkou
Starý, pôvodný rodinný recept na výrobu základnej piškóty s maslovou kakaovo-kávovou plnkou.
Suroviny
Korpus
- vajcia – 5 ks
- krištáľový cukor – 5 pl
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- teplá voda – 5 pl
- olej – 70 ml
- hladká múka – 5 pl
- prášok do pečiva – 1 ks
Plnka
- maslo – 200 g
- práškový cukor – 200 g
- kakao – 25 g
- zrnková káva – 7 g
- rum – 2 pl
- banán dozretý – 2 ks
Postup
- Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky a bielky do dvoch misiek.
- K vaječným žĺtkom pridáme cukor aj oba vanilkové, intenzívne miešame až pokým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridáme teplú vodu a furt miešame, neskôr pridáme olej a ďalej miešame do úplného prepojenia.
- Do tekutej zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a miešaním zapracujeme. Vznikne tekutá hladká hmota.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
- Veľmi opatrne vmiešame sneh do cesta.
- Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy, zarovnáme ho špachtličkou.
- Rúru predhrejeme na 150 °C a ihneď po vložení formy teplotu zvýšime na 200 °C, rúru už viac neotvárame, pečieme 20 – 25 minút. Či už je korpus dokonale prepečený skúšame tradične pomocou špajle.
- V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s preosiatym práškovým cukrom.
- Pridáme preosiate kakao a pokračujeme v miešaní.
- V mlynčeku na kávu zomelieme kávové zrná, ktoré potom preosejeme do plnky a zamiešame.
- Nakoniec pridáme aj rum, zapracujeme ho. Ochutnáme plnku a podľa potreby finálne doladíme cukrom, kakaom alebo rumom.
- Vychladený korpus rozrežeme vodorovne na dva alebo tri diely, natrieme plnku, na husto poukladáme na tenko pokrájaný dozretý banán a zložíme späť.
- Vložíme do chladničky na pár hodín.
Poznámky
- uvedené množstvo surovín bolo použité na výrobu piškóty v okrúhlej forme s priemerom 24 cm