Pirohy z kyslého mlieka
Tradičné rusínske pirohy z cesta s kyslým mliekom, plnené kapustou, tvarohom alebo zemiakmi s bryndzou.
Suroviny
surovina | na 20 ks | na 80 ks |
---|---|---|
kyslé mlieko | 25 ml | 100 ml |
jogurt | 62 ml | 250 ml |
vajcia | 1/4 ks | 1 ks |
olej | 0,5 pl | 2 pl |
hladká múka | 100 g | 400 g |
soľ | 1/8 kl | 1/2 kl |
sóda bikarbóna | 1/4 kl | 1 kl |
cukor | 1/4 kl | 1 kl |
Postup
- V nádobe dôkladne vymiešame všetky tekuté suroviny: kyslé mlieko, jogurt, vajce a olej.
- Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, sódu a cukor, premiešame.
- K múke prilejeme zmes tekutých surovín a rukou vypracujeme lepivé cesto. Má držať pokope, byť vláčne, gumové a zároveň lepkavé.
- Cesto necháme chvíľu odpočívať. Medzi tým si pripravíme náplň:
- na drobno pokrájaná surová kyslá kapusta
- dochutený slaný tvaroh
- dochutená bryndza
- v šupke uvarené, rozpučené a dochutené zemiaky
- alebo ich kombinácie
- Odpočinuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na hrúbku približne pol centimetra.
- Nástrojom vykrajujeme kruhy, ktoré potom v opačnej časti nástroja plníme plnkou a zlepujeme.
- Zlepené pirohy vkladáme do rozpáleného oleja, vyprážame z oboch strán do zhnednutia.
Poznámky
- pri výrobe menšieho množstvá je možné slepačie vajíčko nahradiť prepeličím
- pirohy je možné okrem vyprážania aj piecť v rúre
Rozvaľkané cesto (autor: zwieratko, 2021)
Plnenie pirohu (autor: zwieratko, 2021)
Vyprážanie pirohov (autor: zwieratko, 2021)