Nakladané uhorky
Domáce, chrumkavé, sterilizované uhorky v slano-pikantnom náleve. Mamkin recept. Jediné povinné zaváranie :)
Suroviny
Nálev
- voda – 1 l
- ocot – 0,5 l
- soľ – 50 g
- krištáľový cukor – 2 pl
- čierne korenie celé – 20 ks
- nové korenie celé – 10 ks
- bobkov list – 4 ks
- klinček – 10 ks
- horčičné semienko – 3 kl
- zázvor sušený prášok – 1 kl
- čili sušené mleté – 1 kl
Zelenina
- uhorka nakladačka – 100 ks
- mrkva – 1 ks
- chren
- cibuľa
- cesnak – 5 strúčikov
- kôpor
- paprika sladká – 0,5 ks
- paprika štipľavá – 0,25 ks
- feferón – 2,5 ks
Postup
- Pár hodín vopred dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať fľaše na zaváranie. Vrchnáky vyvaríme a tak isto necháme odkvapkať.
- Do hrnca postupne vložíme všetky suroviny na prípravu nálevu, privedieme k varu a prikryté povaríme na najmenšom plameni zo 5 minút.
- Zeleninu najskôr dôkladne umyjeme, poškodené časti odstránime. Mrkvu orežeme, cesnak aj cibuľu olúpeme. Všetku zeleninu okrem uhoriek aj rozkrájame na požadovanú veľkosť.
- Do zaváracích fliaš vkladáme uhorky čo možno najtesnejšie k sebe. Do každej fľaše priložíme aj približne rovnaké množstvo ostatnej zeleniny.
- Vriaci nálev postupne prilievame do jednotlivých fliaš až úplne po okraj. Poriadne zatvoríme vrchnákom.
- Fľaše vkladáme do čo možno najväčšieho hrnca s vriacou vodou a utierkou na dne. Väčšia časť fľaše by mala byť ponorená, no určite nie celá fľaša. Nesmú sa navzájom dotýkať. Sterilizujeme 5 minút, potom vyberieme a ukladáme bokom vychladnúť.
- Po 24 hodinách skontrolujeme vrchnáky, mali by byť vtiahnuté mierne smerom do vnútra fľaše. Odkladáme do komory, na tmavé miesto.
Poznámky
- z uvedeného množstva je možné pripraviť 5 ks fliaš s objemom 0,72 l, ktoré budú poriadne naplnené
- uhorky sú približne 7 cm dlhé, 17 – 20 ks na zaváraciu fľašu