Nakladané uhorky
Domáce, chrumkavé, sterilizované uhorky v slano-pikantnom náleve. Mamkin recept. Jediné povinné zaváranie :)
Suroviny
Nálev
- voda – 1 l
- ocot – 0,5 l
- soľ – 50 g
- krištáľový cukor – 2 pl
- čierne korenie celé – 20 ks
- nové korenie celé – 10 ks
- bobkov list – 4 ks
- klinček – 10 ks
- horčičné semienko – 3 kl
- zázvor sušený prášok – 1 kl
- čili sušené mleté – 1 kl
Zelenina
- uhorka nakladačka – 100 ks
- mrkva – 1 ks
- chren
- cibuľa
- cesnak – 5 strúčikov
- kôpor
- paprika sladká – 0,5 ks
- paprika štipľavá – 0,25 ks
- feferón – 2,5 ks
Postup
- Pár hodín vopred dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať fľaše na zaváranie. Vrchnáky vyvaríme a tak isto necháme odkvapkať.
- Do hrnca postupne vložíme všetky suroviny na prípravu nálevu, privedieme k varu a prikryté povaríme na najmenšom plameni zo 5 minút.
- Zeleninu najskôr dôkladne umyjeme, poškodené časti odstránime. Mrkvu orežeme, cesnak aj cibuľu olúpeme. Všetku zeleninu okrem uhoriek aj rozkrájame na požadovanú veľkosť.
- Do zaváracích fliaš vkladáme uhorky čo možno najtesnejšie k sebe. Do každej fľaše priložíme aj približne rovnaké množstvo ostatnej zeleniny.
- Vriaci nálev postupne prilievame do jednotlivých fliaš až úplne po okraj. Poriadne zatvoríme vrchnákom.
- Fľaše vkladáme do čo možno najväčšieho hrnca s vriacou vodou a utierkou na dne. Väčšia časť fľaše by mala byť ponorená, no určite nie celá fľaša. Nesmú sa navzájom dotýkať. Sterilizujeme 5 minút, potom vyberieme a ukladáme bokom vychladnúť.
- Po 24 hodinách skontrolujeme vrchnáky, mali by byť vtiahnuté mierne smerom do vnútra fľaše. Odkladáme do komory, na tmavé miesto.
Poznámky
- z uvedeného množstva je možné pripraviť 5 ks fliaš s objemom 0,72 l, ktoré budú poriadne naplnené
- uhorky sú približne 7 cm dlhé, 17 – 20 ks na zaváraciu fľašu
- sezóna 2023:
- z 10 kg uhoriek bolo možné pripraviť 27 ks sedemdecových zaváracích fliaš
- približne 17-18 uhoriek na fľašu
- 1 uhorka má približne 7 cm a váži 22,3 g
- v priemere vychádza 0,37 l nálevu na zaváraciu fľašu
- sušené čili nahradené 2 malými čili papričkami (silne pálivé, do nálevu)
surovina | na 100 ks | na 10 kg |
---|---|---|
voda - l | 1 | 6,75 |
ocot - l | 0,5 | 3,4 |
soľ - g | 50 | 337 |
krištáľový cukor - pl | 2 | 13 |
čierne korenie celé - ks | 20 | 135 |
nové korenie celé - ks | 10 | 67 |
bobkov list - ks | 4 | 27 |
klinček - ks | 10 | 35 |
horčičné semienko - kl/g | 3 | 60 |
zázvor sušený prášok - kl | 1 | 7 |
čili sušené mleté - kl/ks | 1 | 2 |
uhorka nakladačka - ks/kg | 100 | 10 |
mrkva - ks | 1 | 5 |
chren - ks | - | 0,5 |
cibuľa - ks | - | 2 |
cesnak - hlávka | 0,5 | 2 |
kôpor - zväzok | - | 1 |
paprika sladká - ks | 0,5 | 1 |
paprika štipľavá - ks | 0,25 | 0,5 |
feferón - ks | 2,5 | - |
čili sladké - ks | - | 2 |