Kôprovo-zemiaková omáčka
Hutná a sýta omáčka s intenzívnou chuťou a vôňou kôpru.
Suroviny
- maslo – 20 g
- celozrnná múka – 1 pl
- vývar / voda – 1 l
- kôpor – 1 zväzok
- zemiaky – 200 g
- soľ – 1 kl
- bobkov list – 1 ks
- smotana na varenie – 200 ml
- cukor – 1 pl
- ocot – 1 pl
Postup
- Do rozohriateho masla pridáme múku a zľahka popražíme, vytvoríme svetlú zápražku.
- Postupne prilievame vodu / vývar a intenzívne miešame aby sa zápražka dokonale rozpustila a neostali žiadne hrudky.
- Z kôpru oddelíme jemnú časť a odložíme ju bokom na záverečné dochutenie, stonky vložíme do rozriedenej zápražky spolu s nadrobno pokrájanými zemiakmi, soľou a bobkovým listom a privedieme k varu, znížime plameň a za občasného miešanie pomaly varíme prikryté aspoň 20 minút.
- Odoberieme stonky kôpru aj bobkov list, pridáme smotanu aj cukor a povaríme ešte 5 minút.
- Ponorným mixérom rozmixujeme na požadovanú hladkosť omáčky.
- Na záver pridáme na drobno nasekanú jemnú časť kôpru a ocot. Ochutnáme a doladíme s cukrom či octom.