Kôprovo-zemiaková omáčka

Hutná a sýta omáčka s intenzívnou chuťou a vôňou kôpru.

Suroviny

  • maslo – 20 g
  • celozrnná múka – 1 pl
  • vývar / voda – 1 l
  • kôpor – 1 zväzok
  • zemiaky – 200 g
  • soľ – 1 kl
  • bobkov list – 1 ks
  • smotana na varenie – 200 ml
  • cukor – 1 pl
  • ocot – 1 pl

Postup

  1. Do rozohriateho masla pridáme múku a zľahka popražíme, vytvoríme svetlú zápražku.
  2. Postupne prilievame vodu / vývar a intenzívne miešame aby sa zápražka dokonale rozpustila a neostali žiadne hrudky.
  3. Z kôpru oddelíme jemnú časť a odložíme ju bokom na záverečné dochutenie, stonky vložíme do rozriedenej zápražky spolu s nadrobno pokrájanými zemiakmi, soľou a bobkovým listom a privedieme k varu, znížime plameň a za občasného miešanie pomaly varíme prikryté aspoň 20 minút.
  4. Odoberieme stonky kôpru aj bobkov list, pridáme smotanu aj cukor a povaríme ešte 5 minút.
  5. Ponorným mixérom rozmixujeme na požadovanú hladkosť omáčky.
  6. Na záver pridáme na drobno nasekanú jemnú časť kôpru a ocot. Ochutnáme a doladíme s cukrom či octom.