Kôprovo-tvarohový koláč
Delikátny koláč z kysnutého cesta s plnkou zo zmesi varených zemiakov a tvarohu s kôprom.
Suroviny
Kvások
- mlieko – 200 ml
- cukor kryštálový – 1 pl
- droždie – 1 ks
Cesto
- hladká múka – 300 g
- celozrnná ražná múka – 100 g
- vajíčko – 1 ks
- acidofilné mlieko – 60 ml
- soľ – 1 kl
- sóda bikarbóna – 1 kl
Plnka
- zemiaky – 3 ks
- vajíčko – 1 ks
- tvaroh – 250 g
- kyslá smotana – 200 ml
- kôpor
- soľ – 1 kl
- cibuľa – 1 ks
Postup
- Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
- Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ a sódu. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme vajíčko, acidofilné mlieko a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút. Toto cesto nemusí byť taká tuhé a gumové ako napríklad na osie hniezda, môže byť trošičku redšie.
- Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 40 – 45 minút.
- Medzi tým pripravíme plnku, uvaríme zemiaky v šupke v osolenej vode.
- Uvarené zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajíčko, tvaroh, smotanu a na drobno nasekanú jemnú časť kôpru. Podľa chuti môžeme pridať aj opraženú cibuľku, soľ a korenie. Spracujeme rukou alebo vidličkou tak, aby sa všetky zložky plnky poriadne prepojili.
- Vykysnuté cesto vyklopíme rovno na olejom vytretý plech. Rukami ho roztlačíme rovnomerne po celej ploche plechu.
- Na vrch cesta rozložíme kôprovo-tvarohovú plnku, zarovnáme.
- Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C, 18 až 20 minút.