Koláč z kyslého mlieka
Veľmi jednoduchý, šťavnatý koláčik s kakaovo-orechovou príchuťou.
Suroviny
- polohrubá / hrubá múka – 1 hrnček
- kyslé mlieko – 1 hrnček
- práškový cukor – 1 hrnček
- olej – 1/3 hrnčeka
- kakao – 1 pl
- sóda bikarbóna – 1 kl
- vlašské orechy – 100 g
- vajce – 1 ks
- ovocný džem
- čokoláda – 120 g
- tuk „Cera“ – 80 g
Postup
- V mise zmiešame suché suroviny: múku, preosiate cukor aj kakao, sódu a pomleté vlašské orechy.
- Do misy pridáme kyslé mlieko, olej aj vajce. Dôkladne miešame, aby sa všetko prepojilo.
- Hmotu vylejeme do olejom vytretého plechu. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C 13 minút.
- Džem natierame na ešte teplý upečený koláč.
- V kastróle za stáleho miešania rozpustíme ceru a nalámanú čokoládu. Polevu nalejeme na vychladený koláč na vrstvu džemu. Necháme stuhnúť.
Poznámky
- uvedené množstvá surovín sú vhodné na prípravu na menšom plechu 34x24 cm