Koláč z kyslého mlieka

Veľmi jednoduchý, šťavnatý koláčik s kakaovo-orechovou príchuťou.

Suroviny

  • polohrubá / hrubá múka – 1 hrnček
  • kyslé mlieko – 1 hrnček
  • práškový cukor – 1 hrnček
  • olej – 1/3 hrnčeka
  • kakao – 1 pl
  • sóda bikarbóna – 1 kl
  • vlašské orechy – 100 g
  • vajce – 1 ks
  • ovocný džem
  • čokoláda – 120 g
  • tuk „Cera“ – 80 g

Postup

  1. V mise zmiešame suché suroviny: múku, preosiate cukor aj kakao, sódu a pomleté vlašské orechy.
  2. Do misy pridáme kyslé mlieko, olej aj vajce. Dôkladne miešame, aby sa všetko prepojilo.
  3. Hmotu vylejeme do olejom vytretého plechu. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C 13 minút.
  4. Džem natierame na ešte teplý upečený koláč.
  5. V kastróle za stáleho miešania rozpustíme ceru a nalámanú čokoládu. Polevu nalejeme na vychladený koláč na vrstvu džemu. Necháme stuhnúť.

Poznámky

  • uvedené množstvá surovín sú vhodné na prípravu na menšom plechu 34x24 cm

Koláč z kyslého mlieka

Koláč z kyslého mlieka (autor: zwieratko, 2021)