Kokosové ježe
Nadýchaný pečený koláč s kakaovou polevou, obaľovaný v strúhanom kokose.
Suroviny
Cesto
- hladká múka – 300 g
- prášok do pečiva – 1 ks
- práškový cukor – 150 g
- vajíčko – 1 ks
- med – 2 pl
- olej – 1 pl
- mlieko – 200 ml
Poleva
- maslo – 180 g
- práškový cukor – 200 g
- kakao – 50 g
- mlieko – 6 pl
- rum – 1 pl
- kokos strúhaný – 200 g
Postup
- Do misy preosejeme hladkú múku, kypriaci prášok aj práškový cukor, premiešame.
- Pridáme všetky tekuté ingrediencie a dôkladne vymiešame. Vznikne hladké tekuté cesto.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme cesto a špachtličkou ho zarovnáme.
- Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi tak 15–20 minút. Kontrolujeme klasicky so špajľou.
- Po upečení necháme vychladnúť a rozkrojíme na približne rovnako veľké kúsky. Cesto by malo mať konzistenciu tuhšieho piškótového cesta.
- V kastróle rozpustíme maslo, pridáme mlieko a rum, premiešame.
- Pridáme preosiaty cukor a kakao, premiešame. Povaríme zo tri minútky a vytvoríme kakaovú polevu.
- Jednotlivé vychladnuté kúsky oblejeme zo všetkých strán kakaovou polevou a následne obalíme v nastrúhanom kokose, necháme zatuhnúť.