Hrachová kaša

Lahodná a výživná bezmäsitá kaša z hrachu, bohatá na bielkoviny.

Suroviny

  • olej – 3 pl
  • cibuľa – 2 ks
  • cesnak – 5 strúčikov
  • čierne mleté korenie – 1/2 kl
  • drvená rasca – 1 kl
  • vývar / voda – 1,5 l
  • hrach sušený polený – 500 g
  • mrkva – 1 ks
  • bobkov list – 3 ks
  • soľ – 1 kl
  • majoránka – 1 kl

Postup

  1. Deň vopred, najlepšie na noc, preberieme, poriadne prepláchneme a namočíme sušený hrach do vody.
  2. V deň prípravy vodu v ktorej bol hrach namočený zlejeme a ešte raz ho poriadne prepláchneme, necháme v site odkvapkať.
  3. V hrnci si na rozpálenom oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľku, pridáme korenie aj rascu a chvíľočku popražíme.
  4. Pridáme na drobno posekaný alebo pretlačený cesnak a ešte krátko popražíme, kým sa cesnak rozvonia.
  5. Prilejeme vodu / vývar, nasypeme odkvapkaný hrach, na drobno nakrájanú mrkvu a bobkov list. Prikryté privedieme k varu, stiahneme plameň a za občasného miešania varíme približne 1 hodinu.
  6. Keď sa nám hrach zdá dostatočne mäkký na prípravu kaše, odoberieme bobkov list, pridáme soľ, premiešame a odstavíme.
  7. S ponorným mixérom vytvoríme kašu hladkú podľa potreby. Na záver pridáme v rukách rozdrvenú sušenú majoránku.