Hrachová kaša
Lahodná a výživná bezmäsitá kaša z hrachu, bohatá na bielkoviny.
Suroviny
- olej – 3 pl
- cibuľa – 2 ks
- cesnak – 5 strúčikov
- čierne mleté korenie – 1/2 kl
- drvená rasca – 1 kl
- vývar / voda – 1,5 l
- hrach sušený polený – 500 g
- mrkva – 1 ks
- bobkov list – 3 ks
- soľ – 1 kl
- majoránka – 1 kl
Postup
- Deň vopred, najlepšie na noc, preberieme, poriadne prepláchneme a namočíme sušený hrach do vody.
- V deň prípravy vodu v ktorej bol hrach namočený zlejeme a ešte raz ho poriadne prepláchneme, necháme v site odkvapkať.
- V hrnci si na rozpálenom oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľku, pridáme korenie aj rascu a chvíľočku popražíme.
- Pridáme na drobno posekaný alebo pretlačený cesnak a ešte krátko popražíme, kým sa cesnak rozvonia.
- Prilejeme vodu / vývar, nasypeme odkvapkaný hrach, na drobno nakrájanú mrkvu a bobkov list. Prikryté privedieme k varu, stiahneme plameň a za občasného miešania varíme približne 1 hodinu.
- Keď sa nám hrach zdá dostatočne mäkký na prípravu kaše, odoberieme bobkov list, pridáme soľ, premiešame a odstavíme.
- S ponorným mixérom vytvoríme kašu hladkú podľa potreby. Na záver pridáme v rukách rozdrvenú sušenú majoránku.