Cviklové kari

Mierne pikantné bezmäsité kari s netradičnou krvavo červenou cviklou a tofu.

Suroviny

  • olej – 2 pl
  • maslo – 30 g
  • cibuľa – 1 ks
  • cesnak – 5 strúčikov
  • zázvor – 2 cm
  • kari zmes – 2 kl
  • kurkuma – 1 – 2 kl
  • rasca drvená – 1 kl
  • čili sušené drvené – 1/2 kl
  • voda – 100 ml
  • soľ – 1 kl
  • mrkva – 2 ks
  • petržlen – 2 ks
  • zeler – 1/10 ks
  • cvikla – 2 ks
  • paradajky pasírované – 200 ml
  • cuketa – 1 ks
  • lečo – 500 g
  • tofu – 180 g
  • smotana na varenie – 200 ml

Postup

  1. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť a speniť.
  2. Pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a chvíľu pražíme, občas premiešame. Jemne posolíme a pokoreníme. Keď je už cibuľka sklovitá, pridáme pretlačený cesnak a na drobno rozkrájaný kúsok zázvoru, premiešame a ešte chvíľu popražíme.
  3. Na malý tanierik si pripravíme všetky sypké koreniny. Kari, kurkumu, rascu aj sušené čili prisypeme naraz a dôkladne premiešame, pražíme len toľko, aby sa korenie rozvoňalo, ale nepripálilo.
  4. Prilejeme vodu a pasírované paradajky alebo pretlak, osolíme a pridáme na malé kúsky pokrájanú cviklu, mrkvu, petržlen a zeler. Premiešame, prikryjeme a dusíme 20 minút.
  5. Pridáme rozkrájanú cuketu aj tofu, lečo a smotanu, premiešame a varíme priryté, za občasného premiešania ešte 10 minút.