Cviklové kari
Mierne pikantné bezmäsité kari s netradičnou krvavo červenou cviklou a tofu.
Suroviny
- olej – 2 pl
- maslo – 30 g
- cibuľa – 1 ks
- cesnak – 5 strúčikov
- zázvor – 2 cm
- kari zmes – 2 kl
- kurkuma – 1 – 2 kl
- rasca drvená – 1 kl
- čili sušené drvené – 1/2 kl
- voda – 100 ml
- soľ – 1 kl
- mrkva – 2 ks
- petržlen – 2 ks
- zeler – 1/10 ks
- cvikla – 2 ks
- paradajky pasírované – 200 ml
- cuketa – 1 ks
- lečo – 500 g
- tofu – 180 g
- smotana na varenie – 200 ml
Postup
- Na panvici rozohrejeme olej, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť a speniť.
- Pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a chvíľu pražíme, občas premiešame. Jemne posolíme a pokoreníme. Keď je už cibuľka sklovitá, pridáme pretlačený cesnak a na drobno rozkrájaný kúsok zázvoru, premiešame a ešte chvíľu popražíme.
- Na malý tanierik si pripravíme všetky sypké koreniny. Kari, kurkumu, rascu aj sušené čili prisypeme naraz a dôkladne premiešame, pražíme len toľko, aby sa korenie rozvoňalo, ale nepripálilo.
- Prilejeme vodu a pasírované paradajky alebo pretlak, osolíme a pridáme na malé kúsky pokrájanú cviklu, mrkvu, petržlen a zeler. Premiešame, prikryjeme a dusíme 20 minút.
- Pridáme rozkrájanú cuketu aj tofu, lečo a smotanu, premiešame a varíme priryté, za občasného premiešania ešte 10 minút.