Celozrnné ražné perníčky
Trvanlivé, chrumkavé sušienky z najzdravšej celozrnnej ražnej múky s perníkovou príchuťou.
Suroviny
- celozrnná ražná múka – 216 g / 477 g
- sóda bikarbóna – 1 kl / 2 kl
- zmes perníkového korenia – 2 kl / 4 kl
- bezfosfátový prášok do pečiva – 1/2 ks / 1 ks
- trstinový cukor – 80 g / 144 g
- vlašské orechy mleté – 50 g / 120 g
- vajcia – 1 ks / 2 ks
- maslo – 70 g / 150 g
- med – 100 g / 220 g
- orechy rôzne na ozdobu – 25 ks / 100 ks
Postup
- V mise najskôr zmiešame všetky sypké suroviny: múku, sódu, perníkové korenie, prášok do pečiva, cukor a pomleté vlašské orechy. Zľahka premiešame.
- Pridáme vajíčko, mäkké maslo a med. Dôkladne premiešame a rukou vypracujeme cesto.
- Zabalíme do fólie alebo prikryjeme misu a odložíme do chladničky aspoň na 24 hodín.
- Rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 – 7 mm.
- Vykrajujeme požadované tvary, ukladáme na plech s papierom na pečenie. Medzi jednotlivými perníkmi nechávame aspoň 1 cm medzeru, lebo pri pečení ešte mierne zväčšia objem. Na vrch perníčkov môžeme položiť rôzne orechy či semená na ozdobu (lieskové orechy, mandle, búrske oriešky, tekvicové semienka atď.)
- Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C 10 až 12 minút.
- Hneď po upečení sú ešte veľmi mäkké a krehké, perníky musia dokonale vychladnúť. Potom je ich možné uskladniť v uzatvárateľnej nádobe, vydržia veľmi dlho.
Poznámky
- z uvedeného (menšieho) množstva je možné vyrobiť približne 25 ks perníkov
- množstvo cukru a medu je možné upraviť podľa chuti
- rok 2021: z uvedeného navýšeného množstva vzniklo 1235 g cesta, postačujúceho na výrobu približne 100 ks medovníkov
- rok 2022: z pôvodného, menšieho množstva vzniklo 68 ks perníčkov s vykrajovaným priemerom 4,5 cm, po upečení mali cca 5 cm a hrúbku 4-5 mm
- rok 2022: z navýšeného množstva surovín vzniklo 1330 g cesta postačujúceho na výrobu 111 ks perníkov
- rok 2023: z pôvodného, menšieho množstva vzniklo 642 g cesta postačujúceho na výrobu 70 ks perníčkov s vykrajovaným priemerom 4,5 cm
surovina | pôvodné | navýšené |
---|---|---|
celozrnná ražná múka | 216 g | 477 g |
sóda bikarbóna | 1 kl | 2 kl |
zmes perníkového korenia | 2 kl | 4 kl |
prášok do pečiva | 1/2 ks | 1 ks |
trstinový cukor | 80 g | 144 g |
vlašské orechy mleté | 50 g | 120 g |
vajcia | 1 ks | 2 ks |
maslo | 70 g | 150 g |
med | 100 g | 220 g |
orechy na ozdobu | 25 ks | 100 ks |