Celozrnné ražné perníčky

Trvanlivé, chrumkavé sušienky z najzdravšej celozrnnej ražnej múky s perníkovou príchuťou.

Suroviny

  • celozrnná ražná múka – 216 g / 477 g
  • sóda bikarbóna – 1 kl / 2 kl
  • zmes perníkového korenia – 2 kl / 4 kl
  • bezfosfátový prášok do pečiva – 1/2 ks / 1 ks
  • trstinový cukor – 80 g / 144 g
  • vlašské orechy mleté – 50 g / 120 g
  • vajcia – 1 ks / 2 ks
  • maslo – 70 g / 150 g
  • med – 100 g / 220 g
  • orechy rôzne na ozdobu – 25 ks / 100 ks

Postup

  1. V mise najskôr zmiešame všetky sypké suroviny: múku, sódu, perníkové korenie, prášok do pečiva, cukor a pomleté vlašské orechy. Zľahka premiešame.
  2. Pridáme vajíčko, mäkké maslo a med. Dôkladne premiešame a rukou vypracujeme cesto.
  3. Zabalíme do fólie alebo prikryjeme misu a odložíme do chladničky aspoň na 24 hodín.
  4. Rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 – 7 mm.
  5. Vykrajujeme požadované tvary, ukladáme na plech s papierom na pečenie. Medzi jednotlivými perníkmi nechávame aspoň 1 cm medzeru, lebo pri pečení ešte mierne zväčšia objem. Na vrch perníčkov môžeme položiť rôzne orechy či semená na ozdobu (lieskové orechy, mandle, búrske oriešky, tekvicové semienka atď.)
  6. Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C 10 až 12 minút.
  7. Hneď po upečení sú ešte veľmi mäkké a krehké, perníky musia dokonale vychladnúť. Potom je ich možné uskladniť v uzatvárateľnej nádobe, vydržia veľmi dlho.

Poznámky

  • z uvedeného (menšieho) množstva je možné vyrobiť približne 25 ks perníkov
  • množstvo cukru a medu je možné upraviť podľa chuti
  • rok 2021: z uvedeného navýšeného množstva vzniklo 1235 g cesta, postačujúceho na výrobu približne 100 ks medovníkov
  • rok 2022: z pôvodného, menšieho množstva vzniklo 68 ks perníčkov s vykrajovaným priemerom 4,5 cm, po upečení mali cca 5 cm a hrúbku 4-5 mm
  • rok 2022: z navýšeného množstva surovín vzniklo 1330 g cesta postačujúceho na výrobu 111 ks perníkov
  • rok 2023: z pôvodného, menšieho množstva vzniklo 642 g cesta postačujúceho na výrobu 70 ks perníčkov s vykrajovaným priemerom 4,5 cm
surovinapôvodnénavýšené
celozrnná ražná múka216 g477 g
sóda bikarbóna1 kl2 kl
zmes perníkového korenia2 kl4 kl
prášok do pečiva1/2 ks1 ks
trstinový cukor80 g144 g
vlašské orechy mleté50 g120 g
vajcia1 ks2 ks
maslo70 g150 g
med100 g220 g
orechy na ozdobu25 ks100 ks

Celozrnné ražné perníčky

Celozrnné ražné perníčky (autor: zwieratko, 2021)


Celozrnné ražné perníčky - rozpolené

Celozrnné ražné perníčky - rozpolené (autor: zwieratko, 2021)