Zeleninové kari

Príjemne pikantné a hrejivé bezmäsité kari z dostupnej sezónnej zeleniny.

Suroviny

  • rastlinný olej – 2 pl
  • maslo – 30 g
  • cibuľa – 2 ks
  • cesnak – 5 ks
  • zázvor – 0,5 kl
  • kari zmes – 2 kl
  • kurkuma – 1 kl
  • rasca – 0,5 kl
  • sušené čili – 0,5 kl
  • voda – 100 ml
  • soľ – 1,5 kl
  • mrkva – 200 g
  • paprika – 200 g
  • paradajky – 200 g
  • bataty – 400 g
  • paradajkový pretlak – 200 ml
  • cuketa – 400 g
  • smotana na varenie – 150 ml

Postup

  1. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť a speniť.
  2. Pridáme pokrájanú cibuľu (žltú a červenú) a chvíľu pražíme, občas premiešame. Jemne posolíme a pokoreníme. Keď je už cibuľka sklovitá, pridáme pretlačený cesnak, premiešame a ešte chvíľu popražíme.
  3. Na malý tanierik si môžeme pripraviť všetky sypké koreniny. Ja som použil konkrétne kari zmes od Vitany a na miesto čerstvého nastrúhaného zázvoru sušený Kotányi. Všetky korenia prisypeme na opraženú cibuľu naraz a dôkladne premiešame. Korenie pražíme len chvíľu aby neprihorelo.
  4. Prilejeme vodu, pridáme soľ, nadrobno nakrájanú mrkvu, papriku, paradajky, bataty a pretlak, premiešame a prikryté dusíme 20 minút.
  5. Pridáme na drobno pokrájanú cuketu, prilejeme smotanu na varenie, premiešame a podusíme ďalších 15-20 minút. Hotovo.

Poznámky

  • lepšie je použiť čerstvo nastrúhaný zázvor.
  • bataty je možné zameniť za zemiaky.
  • cuketu je možné zameniť za baklažán.
  • smotanu na varenie je možné nahradiť kokosovým mliekom

Zeleninové kari - suroviny

Suroviny na zeleninové kari (autor: zwieratko, 2021)


Zeleninové kari - nakrájané suroviny

Nakrájané suroviny (autor: zwieratko, 2021)


Zeleninové kari

Zeleninové kari (autor: zwieratko, 2021)