Zeleninové kari
Príjemne pikantné a hrejivé bezmäsité kari z dostupnej sezónnej zeleniny.
Suroviny
- rastlinný olej – 2 pl
- maslo – 30 g
- cibuľa – 2 ks
- cesnak – 5 ks
- zázvor – 0,5 kl
- kari zmes – 2 kl
- kurkuma – 1 kl
- rasca – 0,5 kl
- sušené čili – 0,5 kl
- voda – 100 ml
- soľ – 1,5 kl
- mrkva – 200 g
- paprika – 200 g
- paradajky – 200 g
- bataty – 400 g
- paradajkový pretlak – 200 ml
- cuketa – 400 g
- smotana na varenie – 150 ml
Postup
- Na panvici rozohrejeme olej, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť a speniť.
- Pridáme pokrájanú cibuľu (žltú a červenú) a chvíľu pražíme, občas premiešame. Jemne posolíme a pokoreníme. Keď je už cibuľka sklovitá, pridáme pretlačený cesnak, premiešame a ešte chvíľu popražíme.
- Na malý tanierik si môžeme pripraviť všetky sypké koreniny. Ja som použil konkrétne kari zmes od Vitany a na miesto čerstvého nastrúhaného zázvoru sušený Kotányi. Všetky korenia prisypeme na opraženú cibuľu naraz a dôkladne premiešame. Korenie pražíme len chvíľu aby neprihorelo.
- Prilejeme vodu, pridáme soľ, nadrobno nakrájanú mrkvu, papriku, paradajky, bataty a pretlak, premiešame a prikryté dusíme 20 minút.
- Pridáme na drobno pokrájanú cuketu, prilejeme smotanu na varenie, premiešame a podusíme ďalších 15-20 minút. Hotovo.
Poznámky
- lepšie je použiť čerstvo nastrúhaný zázvor.
- bataty je možné zameniť za zemiaky.
- cuketu je možné zameniť za baklažán.
- smotanu na varenie je možné nahradiť kokosovým mliekom