Ryžový nákyp
Hladký a sýty ovocno-vanilkový nákyp z ryže a mlieka.
Suroviny
- ryža guľatozrnná – 1,5 h
- mlieko polotučné – 0,5 l
- soľ
- kryštálový cukor – 2 pl
- vanilkový cukor – 2 ks
- vanilínový cukor – 2 ks
- vajce „L“ – 3 ks
- ovocný kompót / čerstvé ovocie
Postup
- Ryžu dôkladne prepláchneme a necháme odkvapkať.
- Presypeme ju do hrnca, pridáme mlieko, kryštálový cukor a po jednom vanilkový aj vanilínový cukor. Premiešame.
- Privediem k varu, stíšime plameň a pomaly varíme 10 minút. Odstavíme a necháme prikryté stáť ešte 5 minút. Odkryjeme a za občasného premiešania necháme aspoň pol hodiny vychladnúť.
- Vajíčka rozdelíme do dvoch mís na žĺtky a bielky.
- K žĺtkom pridáme po jednom vanilkový aj vanilínový cukor a dôkladne vymiešame. Zapracujeme do vychladnutej mliečnej ryže.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Po častiach zapracujeme do ryžovej hmoty.
- Zapekaciu nádobu dôkladne vytrieme dostatočným množstvom masla.
- Približne polovicu ryžovej hmoty naložíme a zarovnáme do vymastenej zapekacej nádoby. Na vrch môžeme poukladať kúsky čerstvého ovocia alebo kompótu. Na to rozvrstvíme zvyšok hmoty. Zarovnáme ju a uhladíme. Priložíme tenké plátky masla na vrch.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 45 minút.