Ražné banánové muffiny
Muffiny z celozrnnej ražnej múky s čokoládovo-banánovou príchuťou.
Suroviny
( 1 hrnček = 250 ml )
- celozrnná ražná múka – 2 hrnčeky
- bezfosfátový kypriaci prášok – 1 ks
- sóda bikarbóna – 1 kl
- kakao – 1 pl
- citrónová kôra – 1 kl
- vajcia – 2 ks
- soľ
- banány dozreté – 3 ks
- vanilkový cukor – 1 ks
- vanilínový cukor – 1 ks
- vanilkový extrakt – 1 kl
- acidofilné mlieko / kefír – 1 hrnček
- arašidové maslo – 2 pl
- čokoláda (60-70%) – 80 g
Postup
- V mise premiešame všetky suché suroviny, teda: múku, kypriaci prášok, sódu, preosiate kakao a citrónovú kôru.
- Oddelíme si vaječné bielka a so štipkou soli z nich vyšľaháme tuhý sneh.
- V inej mise spojíme zase postupne mokré suroviny. Najskôr si v nej vidličkou rozpučíme banány, pridáme vaječné žĺtky, kyslé mlieko, arašidové maslo aj vanilkové cukre a esenciu a dôkladne ich spolu premiešame.
- Do misy s vymiešanými mokrými surovinami prisypeme suché a miešame až pokým sa všetko poriadne neprepojí, vznikne kašovitá hmota. Do nej už len zľahka zapracujeme vaječný sneh.
- Do formy na pečenie muffinov poukladáme papierové košíčky a do nich naberačkou nakladáme približne rovnaké množstvo cesta, tak aby košíčky neboli úplne plné po okraj. Je možné použiť aj silikónové formičky na muffiny.
- Do jednotlivých košíčkov vložíme kúsky nalámanej čokolády.
- Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C 30 minút.
Poznámky
- z uvedeného množstva vzniklo až 15 muffinov
- papierové košíčky sa na tento recept absolútne neosvedčili, je skoro až nemožné vybrať koláčik po upečení z papiera
- naopak veľmi sa osvedčili silikónové košíčky na muffiny, s vyberaním nie je žiadny problém