Pivné rožky
Delikátne domáce chrumkavé rožky z kysnutého cesta.
Suroviny
- pivo – 300 ml
- krištálový cukor – 1 kl
- droždie – 1 ks
- maslo – 50 g
- múka hladká – 520 g
- soľ – 1 kl
- sóda bikarbóna – 1 kl
- celá rasca
- hrubozrnná soľ
Postup
- Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho piva pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
- Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ a sódu. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme roztopené maslo a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút.
- Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na jednu hodinu.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Ušúľame z neho tvar pripomínajúci valec a rozdelíme ho na 10 približne rovnakých kúskov.
- Jednotlivé cestá v rukách premiesime a vytvarujeme z nich malé bochníčky, poukladáme ich späť na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň 10 minúť kysnúť.
- Bochníček cesta rozvaľkáme na útvar podobný trojuholníku s jednou stranou oveľa užšou a s hrúbkou cesta niekoľko milimetrov. Trojuholník ručne zrolujeme od tej užšej strany smerom k vysokému vrcholu. Snažíme sa to urobiť čo najtesnejšie. Nakoniec môžeme vzniknutý rožok ešte párkrát pošúľať po doske a mierne roztiahnuť na strany. Ukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Nakoniec rožky poprášime vodou a dostatočne posypeme celou rascou a hrubozrnnou soľou.
- Rúru predhrejeme vrch aj spodok na 200 °C a na spodok dáme plech s vriacou vodou. Nad to, do stredu vložíme plech s rožkami. Pečieme 20 až 25 minút.