Pivné rožky

Delikátne domáce chrumkavé rožky z kysnutého cesta.

Suroviny

  • pivo – 300 ml
  • krištálový cukor – 1 kl
  • droždie – 1 ks
  • maslo – 50 g
  • múka hladká – 520 g
  • soľ – 1 kl
  • sóda bikarbóna – 1 kl
  • celá rasca
  • hrubozrnná soľ

Postup

  1. Pripravíme si kvások. Do mierne ohriateho piva pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme pracovať.
  2. Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ a sódu. Suchú zmes zľahka premiešame. Pridáme roztopené maslo a kvások. Dôkladne premiešame a miesime aspoň 10 minút.
  3. Misu s cestom prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na jednu hodinu.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Ušúľame z neho tvar pripomínajúci valec a rozdelíme ho na 10 približne rovnakých kúskov.
  5. Jednotlivé cestá v rukách premiesime a vytvarujeme z nich malé bochníčky, poukladáme ich späť na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň 10 minúť kysnúť.
  6. Bochníček cesta rozvaľkáme na útvar podobný trojuholníku s jednou stranou oveľa užšou a s hrúbkou cesta niekoľko milimetrov. Trojuholník ručne zrolujeme od tej užšej strany smerom k vysokému vrcholu. Snažíme sa to urobiť čo najtesnejšie. Nakoniec môžeme vzniknutý rožok ešte párkrát pošúľať po doske a mierne roztiahnuť na strany. Ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  7. Nakoniec rožky poprášime vodou a dostatočne posypeme celou rascou a hrubozrnnou soľou.
  8. Rúru predhrejeme vrch aj spodok na 200 °C a na spodok dáme plech s vriacou vodou. Nad to, do stredu vložíme plech s rožkami. Pečieme 20 až 25 minút.

Pivné rožky - rozvaľkané cesto

Rozvaľkané cesto (autor: zwieratko, 2021)


Pivné rožky - ušúľaný rožok

Ušúľaný rožok (autor: zwieratko, 2021)


Pivné rožky na plechu

Pivné rožky na plechu (autor: zwieratko, 2021)


Pivné rožky

Pivné rožky (autor: zwieratko, 2021)