Nátierka z údenej Nivy
Poctivá a chuťovo intenzívna nátierka z Nivy na hrianky alebo chlieb.
Suroviny
- syr „Niva“ údený – 115 g
- maslo – 50 g
- rastlinný tuk „Flora“ – 50 g
- syr „Karička“ – 2 trojuholníčky
- jogurt „Skyr“ – 130 g
- cibuľa – 1 ks
- pažítka
- mleté čierne korenie
- mletá paprika
Postup
- Do misy si rozdrobíme údenú Nivu. Je možné použiť akýkoľvek syr s modrou plesňou vo vnútri.
- Pridáme maslo, rastlinný tuk aj karičky a vidličkou alebo tyčovým mixérom dôkladne premiešame. Všetky zložky by sa mali prepojiť, vznikne vcelku hustá nátierka.
- Pridáme obľúbený jogurt či kyslú smotanu a poriadne premiešame.
- Ďalej pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a nasekanú pažítku, dochutíme mletým čiernym korením a paprikou.
Poznámky
- základnú surovinu, údenú Nivu je možné nahradiť inou:
- hrudkovitý tvaroh
- bryndza
- škvarky
A tak vznikne vlastne nová nátierka.