Karfiolové kari s cícerom

Ďalšia variácia na tému bezmäsité, zeleninové kari. Sýte, bohaté na bielkoviny a mierne pikantné.

Suroviny

  • rastlinný olej – 2 pl
  • maslo – 30 g
  • cibuľa – 1 ks
  • cesnak – 5 ks
  • zázvor – 1 kl
  • kari zmes – 2 kl
  • kurkuma – 1 kl
  • rasca – 0,5 kl
  • sušené čili – 0,5 kl
  • voda – 100 ml
  • soľ – 1 kl
  • karfiol – 1 ks (600 g)
  • paradajky – 8 ks
  • mrkva – 1 ks
  • paprika štipľavá – 0,5 ks
  • mlieko – 100 ml
  • cícer sušený – 250 g
  • sóda bikarbóna – 0,5 kl

Postup

  1. Deň vopred poriadne pár krát prepláchneme sušený cícer v studenej vode a namočíme ho do dostatočného množstva čerstvej studenej vody, pridáme sódu bikarbónu. Necháme namočené kľudne aj 24 hodín, občas premiešame.
  2. Vodu zlejeme, cícer ešte raz v site prepláchneme a pridáme do hrnca, zalejeme dostatočným množstvom vody a dáme variť. Po zovretí zmenšíme plameň a pomaličky varíme 2 až 3 hodiny, respektíve až pokiaľ nebude dostatočne mäkký. Soľ pridáme až po úplnom odstavení, do vody, v ktorej sa cícer varil, takto ho necháme chladnúť.
  3. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme maslo a necháme ho rozpustiť a speniť.
  4. Pridáme na drobno pokrájanú cibuľu a chvíľu pražíme, občas premiešame. Jemne posolíme a pokoreníme. Keď je už cibuľka sklovitá, pridáme pretlačený cesnak, premiešame a ešte chvíľu popražíme.
  5. Na malý tanierik si pripravíme všetky sypké koreniny. Kari, kurkumu, sušený zázvor, rascu aj sušené čili prisypeme naraz a dôkladne premiešame, pražíme len toľko, aby sa korenie rozvoňalo, ale nepripálilo.
  6. Prilejeme vodu, osolíme a pridáme na malé ružičky rozobraný karfiol aj pokrájané paradajky, mrkvu a papriku. Premiešame, prikryjeme a dusíme 15-20 minút.
  7. Pridáme precedený cícer, prilejeme mlieko, premiešame a prikryté podusíme ešte 10 minút.