Jahodový džem
Poctivý jednodruhový džem z jahôd s jemným vanilkovým nádychom.
Suroviny
- jahody – 1071 g
- kryštálový cukor – 202 g
- vanilínový cukor – 1 ks
- vanilkový cukor – 2 ks
- kyselina citrónová – 1/2 kl
Postup
- Jahody dôkladne opláchneme, odstránime poškodené časti, odstopkujeme a pokrájame na drobné kúsky.
- Zmiešame si všetky cukry. Rozkrájané jahody presypeme do hrnca po častiach striedavo s cukrom. Odložíme do chladničky na 24 hodín.
- Vzniknutú jahodovo cukrovú hmotu dôkladne premiešame a dáme variť, stále miešame, postupne plameň / ohrev nastavíme tak aby jahodová zmes len veľmi pomaly vrela.
- Pozvoľným varením docielime požadovanú hustotu džemu. Neustále miešame.
- Hustotu si môžeme overiť tak, že odoberieme 1 polievkovú lyžicu na čistý tanierik a nakláňaním zmes prelievame po tanieriku.
- Po dosiahnutí požadovanej hustoty (trvalo to približne 45 minút) pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame. Môžeme odstaviť zo sporáku.
- Ešte horúci džem nakladáme do dôkladne umytých a odkvapkaných fľaštičiek.
- Zatvoríme viečkom a fľaštičky postavíme hore dnom. Necháme vychladnúť.
Poznámky
- pri dostatočne sladkých jahodách je možné ešte znížiť množstvo pridávaného cukru