Palacinky
Tenký, plochý múčnik pečený na panvici s chrumkavými okrajmi plnený sladkými alebo slanými plnkami.
Suroviny
- hladká múka - 400 g
- mlieko - 800 ml
- vajíčko - 4 ks
- vanilkový cukor - 1 ks
- vanilínový cukor - 1 ks
- rum - 1 pl
- soľ
Postup
- Do misy si preosejeme hladkú múku, prisypeme vanilkový aj vanilínový cukor, štipku soli a zľahka premiešame.
- V inej nádobe si rozhabarkujeme vajíčka v mlieku s rumom až kým sa všetko neprepojí.
- Tekutú zmes prilejeme k múke a miešame, ale nie veľmi rýchlo aby nevznikali bublinky. Zmes musí byť hladká a dokonale prepojená.
- Po dôkladnom vymiešaní necháme palacinkovú zmes odpočívať aspoň 15 minút.
- Panvicu rozohrejeme a len zľahka, pierkami ju potrieme olejom.
- Naberačkou vylejeme do stredu panvice palacinkovú zmes a ľahkými krúživými pohybmi panvice ju rozlejeme po celom povrchu. Na panvicu s priemerom 28 cm potrebujeme naberačku s objemom 60 ml naplnenú po okraj.
- Z jednej strany pečieme približne 1 minútu, občas skontrolujeme, strana ktorá sa práve pečie má začínať chytať hnedú farbu. Palacinku prehodíme na druhú stranu, pečieme tak isto do hneda.
- Po vybratí hotovej palacinky panvicu znova jemne natrieme pierkami namočenými v oleji a postup opakujeme.
- Z uvedeného množstva surovín pripravíme približne 18 tenkých palaciniek.