Žĺtkovo orechové rezy

Nadýchané, jemne orechové, šťavnaté a vláčne cesto so sladkou a hutnou, žĺtkovou polevou.

Suroviny

  • práškový cukor (cesto) – 155 g
  • maslo – 155 g
  • vlašské orechy – 186 g
  • hladká múka – 93 g
  • prášok do pečiva – 1 ks
  • vajcia – 4 ks
  • soľ
  • práškový cukor (poleva) – 155 g

Postup

  1. Vo väčšej mise dôkladne vymiešame zmäknuté maslo a preosiaty práškový cukor. Miešame / šľaháme až pokiaľ sa cukor úplne neprepojí s maslom a hmota očividne nezbelie. Vznikne nadýchaná maslová pena.
  2. Pridáme na drobno pomleté alebo rozmixované vlašské orechy. Poriadne zapracujeme.
  3. Ďalej prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Miešaním zapracujeme, všetky zložky sa musia rovnomerne prepojiť.
  4. Do dvoch nádob oddelíme vaječné žĺtky a bielky. Z bielkov a štipky soli vymiešame tuhý sneh. Ten po častiach zapracujeme do cesta, miešame už len zľahka, zložky sa musia prepojiť, ale zároveň chceme v ceste uchovať aj vzduchové bublinky.
  5. Cesto vylejeme na plech, špachtličkou zarovnáme a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 28 až 30 minút. Stav pečenia kontrolujeme špajľou.
  6. Medzi tým si v hlbšej nádobe vyšľaháme vaječné žĺtky a preosiaty práškový cukor. Niekoľko minút intenzívne miešame / šľaháme. Hmota musí byť úplne svetlá, konzistenciou pripomínajúca med.
  7. Žĺtkovú polevy vylejeme na koláč ihneď po dopečení, po vybratí z rúry. Snažíme sa ju rozotrieť rovnomerne po celom povrchu. Necháme úplne vychladnúť. Poleva dokonale zaschne až tak na druhý deň.

Žĺtkovo orechové rezy - povrch

Žĺtkovo orechové rezy - povrch (autor: zwieratko, 2021)


Žĺtkovo orechové rezy

Žĺtkovo orechové rezy (autor: zwieratko, 2021)


Žĺtkovo orechové rezy - prierez

Žĺtkovo orechové rezy - prierez (autor: zwieratko, 2021)