Celozrnné ražné perníčky

Trvanlivé, chrumkavé sušienky z najzdravšej celozrnnej ražnej múky s perníkovou príchuťou.

Suroviny

  • celozrnná ražná múka – 216 g
  • sóda bikarbóna – 1 kl
  • zmes perníkového korenia – 2 kl
  • bezfosfátový prášok do pečiva – 1/2 ks
  • trstinový cukor – 80 g
  • vlašské orechy mleté – 50 g
  • vajcia – 1 ks
  • maslo – 70 g
  • med – 100 g
  • orechy rôzne na ozdobu – 25 ks

Postup

  1. V mise najskôr zmiešame všetky sypké suroviny: múku, sódu, perníkové korenie, prášok do pečiva, cukor a pomleté vlašské orechy. Zľahka premiešame.
  2. Pridáme vajíčko, mäkké maslo a med. Dôkladne premiešame a rukou vypracujeme cesto.
  3. Zabalíme do fólie alebo prikryjeme misu a odložíme do chladničky aspoň na 24 hodín.
  4. Rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 5 – 7 mm.
  5. Vykrajujeme požadované tvary, ukladáme na plech s papierom na pečenie. Medzi jednotlivými perníkmi nechávame aspoň 1 cm medzeru, lebo pri pečení ešte mierne zväčšia objem. Na vrch perníčkov môžeme položiť rôzne orechy či semená na ozdobu (lieskové orechy, mandle, búrske oriešky, tekvicové semienka atď.)
  6. Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C 10 až 12 minút.
  7. Hneď po upečení sú ešte veľmi mäkké a krehké, perníčky musia dokonale vychladnúť. Potom je ich možné uskladniť v uzatvárateľnej nádobe, vydržia veľmi dlho.

Poznámky

  • z uvedeného množstva je možné vyrobiť približne 25 ks perníkov
  • množstvo cukru a medu je možné upraviť podľa chuti
  • rok 2021: z uvedeného množstva vzniklo 1235 g cesta, postačujúceho na výrobu približne 100 ks medovníkov
surovinapôvodnénavýšené
celozrnná ražná múka216 g477 g
sóda bikarbóna1 kl2 kl
zmes perníkového korenia2 kl4 kl
prášok do pečiva1/2 ks1 ks
trstinový cukor80 g144 g
vlašské orechy mleté50 g120 g
vajcia1 ks2 ks
maslo70 g150 g
med100 g220 g
orechy na ozdobu25 ks100 ks

Celozrnné ražné perníčky

Celozrnné ražné perníčky (autor: zwieratko, 2021)


Celozrnné ražné perníčky - rozpolené

Celozrnné ražné perníčky - rozpolené (autor: zwieratko, 2021)