Pirohy z kyslého mlieka

Tradičné rusínske pirohy z cesta s kyslým mliekom, plnené kapustou, tvarohom alebo zemiakmi s bryndzou.

Suroviny

surovina na 20 ks na 80 ks
kyslé mlieko 25 ml 100 ml
jogurt 62 ml 250 ml
vajcia 1/4 ks 1 ks
olej 0,5 pl 2 pl
hladká múka 100 g 400 g
soľ 1/8 kl 1/2 kl
sóda bikarbóna 1/4 kl 1 kl
cukor 1/4 kl 1 kl

Postup

  1. V nádobe dôkladne vymiešame všetky tekuté suroviny: kyslé mlieko, jogurt, vajce a olej.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, sódu a cukor, premiešame.
  3. K múke prilejeme zmes tekutých surovín a rukou vypracujeme lepivé cesto. Má držať pokope, byť vláčne, gumové a zároveň lepkavé.
  4. Cesto necháme chvíľu odpočívať. Medzi tým si pripravíme náplň:
  • na drobno pokrájaná surová kyslá kapusta
  • dochutený slaný tvaroh
  • dochutená bryndza
  • v šupke uvarené, rozpučené a dochutené zemiaky
  • alebo ich kombinácie
  1. Odpočinuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme ho na hrúbku približne pol centimetra.
  2. Nástrojom vykrajujeme kruhy, ktoré potom v opačnej časti nástroja plníme plnkou a zlepujeme.
  3. Zlepené pirohy vkladáme do rozpáleného oleja, vyprážame z oboch strán do zhnednutia.

Poznámky

  • pri výrobe menšieho množstvá je možné slepačie vajíčko nahradiť prepeličím
  • pirohy je možné okrem vyprážania aj piecť v rúre

Pirohy z kyslého mlieka - rozvaľkané cesto

Rozvaľkané cesto (autor: zwieratko, 2021)


Pirohy z kyslého mlieka - plnenie pirohu

Plnenie pirohu (autor: zwieratko, 2021)


Pirohy z kyslého mlieka - vyprážanie pirohov

Vyprážanie pirohov (autor: zwieratko, 2021)


Pirohy z kyslého mlieka

Pirohy z kyslého mlieka (autor: zwieratko, 2021)