Jahodový džem

Poctivý jednodruhový džem z jahôd s jemným vanilkovým nádychom.

Suroviny

  • jahody – 1071 g
  • kryštálový cukor – 202 g
  • vanilínový cukor – 1 ks
  • vanilkový cukor – 2 ks
  • kyselina citrónová – 1/2 kl

Postup

  1. Jahody dôkladne opláchneme, odstránime poškodené časti, odstopkujeme a pokrájame na drobné kúsky.
  2. Zmiešame si všetky cukry. Rozkrájané jahody presypeme do hrnca po častiach striedavo s cukrom. Odložíme do chladničky na 24 hodín.
  3. Vzniknutú jahodovo cukrovú hmotu dôkladne premiešame a dáme variť, stále miešame, postupne plameň / ohrev nastavíme tak aby jahodová zmes len veľmi pomaly vrela.
  4. Pozvoľným varením docielime požadovanú hustotu džemu. Neustále miešame.
  5. Hustotu si môžeme overiť tak, že odoberieme 1 polievkovú lyžicu na čistý tanierik a nakláňaním zmes prelievame po tanieriku.
  6. Po dosiahnutí požadovanej hustoty (trvalo to približne 45 minút) pridáme kyselinu citrónovú a poriadne premiešame. Môžeme odstaviť zo sporáku.
  7. Ešte horúci džem nakladáme do dôkladne umytých a odkvapkaných fľaštičiek.
  8. Zatvoríme viečkom a fľaštičky postavíme hore dnom. Necháme vychladnúť.

Poznámky

  • pri dostatočne sladkých jahodách je možné ešte znížiť množstvo pridávaného cukru

JahodyDžem

168 slov

2021-06-12 20:15 +0000

2021-06-24 19:46 +0000